Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydafrika lämnar Internationella brottmålsdomstolen

Från 2016
Uppdaterad 21.10.2016 18:11.
Sudans president Omar al-Bashir  under sitt besök i Sydafrika 14 juni 2015.
Bildtext Sudans president Omar al-Bashir (i mitten) under sitt besök i Sydafrika 14 juni 2015.
Bild: EPA/KIM LUDBROOK

Sydafrika lämnar Internationella brottmålsdomstolen ICC, meddelar landets justitieminister Michael Masutha.

Sydafrika hotade med att lämna ICC redan i fjol då landet kritiserades för att ha låtit bli att gripa Sudans folkmordsanklagade president Omar Hassan al-Bashir under hans besök i Sydafrika.

En sydafrikansk domstol beordrade myndigheterna att gripa al-Bashir men myndigheterna verkställde inte beslutet. Bashir lämnade i alla fall Sydafrika efter domstolsbeslutet.

Masitha säger att ett lagförslag om att lämna ICC kommer att ges till parlamentet inom kort. Enligt Masutha står medlemskap i ICC i strid med sydafrikansk lag om immunitet för statsöverhuvuden.

Efter att parlamentet godkänt förslaget, kan beslutet träda i kraft ett år efter att en begäran överlämnats till FN:s generalsekreterare.

ICC:s medlemsländer är förpliktade att gripa var och en som är efterlyst av domstolen.

Afrikanskt missnöje

Tidigare i veckan undertecknade Burundis president Pierre Nkurunziza lastiftning enligt vilken Burundi ska lämna ICC, som första medlemsland någonsin.

ICC har velat utreda politiskt våld i Burundi. Våldsamheterna har pågått över ett år, sedan presidenten meddelade att han strävar efter en tredje ämbetsperiod, något som kritiker anser strider mot grundlagen. ICC hade 124 medlemsländer före Burundis besked.

En del afrikanska länder har kritiserat ICC för att diskriminera Afrika. Domstolen har väckt åtal mot sex personer, alla av dem afrikaner. Nio av de utredningar som ICC har genomfört har riktats mot afrikaner.

Afrikanska unionen har uppmanat ICC att sluta driva rättsärenden mot sittande presidenter. Samarbetsorganisationen har meddelat att den inte kommer att tvinga någon medlemsstat att gripa ett statsöverhuvud på begäran av ICC.

Internationella brottmålsdomstolen är den första permanenta internationella domstolen med rätt att väcka åtal för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Diskussion om artikeln