Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter matchstraffet: Tyrväinen skyller på dålig tur – får sympatier av Karalahti

Från 2016
Antti Tyrväinen och Petteri Nikkilä slåss under Pelicans-HPK.
Bildtext Antti Tyrväinen fick släppa handskarna efter huvudtacklingen.
Bild: Tomi Jokela / All Over Press

Pelicans Antti Tyrväinen åkte på ett matchstraff efter en tackling mot HPK-backen Joonas Lehtivuoris huvud på torsdagskvällen. Nu menar både Tyrväinen och Jere Karalahti att ansvaret ligger hos motståndaren.

Lehtivuori stod nära sargen och rensade pucken då Tyrväinen kom in med hård fart och smällde till med en hård tackling – som träffade Lehtivuori rakt i huvudet. Lehtivuori fick assisteras av plan och förväntas också vara borta i ”veckor” enligt HPK. Tyrväinen tilldelades ett matchstraff för tacklingen.

Nu har spelaren själv kommenterat ärendet i ett pressmeddelande via sin klubb. I sin replik säger Tyrväinen att han inte menade att skada Lehtivuori.

– Det är så jag spelar, det var en hård tackling i hög hastighet. Jag menade aldrig att skada motståndaren. I rinken händer allting väldigt snabbt och nu var det mycket dålig tur med i spelet, säger Tyrväinen.

– Om motståndaren reagerar på ett oväntat sätt just före tacklingen så kan det gå illa. Min tackling var riktad mot – och träffade – kroppen först, fortsätter han.

Karalahti: "Mår illa"

Tyrväinen får medhåll från en tidigare slagkämpe. Jere Karalahti kritiserar matchstraffet i hårda ordalag i ett blogginlägg.

– Jag mår illa då jag ser hur ishockeyn håller på att utvecklas. Man vill med våld tukta bort alla hårda tacklingar. Samhället har mjuknat på många sätt, och det är bra, men i ishockeyn finns det alltid en risk för skador.

– Ishockey är ett spel för tuffa killar, eller det har det åtminstone varit, skriver Karalahti.

Jere Karalahti.
Bildtext Jere Karalahti var också känd som en hård tacklare (arkivbild).
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Också Karalahti riktar fokus på hur HPK-backen tar emot tacklingen.

– Regel nummer ett för varje spelare: Du måste veta vem som står på isen. Om Antti Tyrväinen står där så måste du vara medveten om att det kan smälla. Den här killen, som så många andra, står bakom det egna målet och är inte redo för en tackling. Tror han att han är på något skoldisco?

Ishockeyligan har meddelat att disciplinnämnden behandlar ärendet.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln