Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Svenskfinlands bästa chef finns i Pargas

Från 2016
Uppdaterad 23.10.2016 19:07.
Silhuetter av tjänstemän- och kvinnor
Bild: sxc.hu

Bestämd men rättvis och någon man alltid kan vända sig till, vare sig det gäller jobb eller privatliv. Så beskriver Krister Pelto sin chef Anders Svahnström, som av Stiftelsen blivit utsedd till årets chef.

Under Alla chefers dag bad Stiftelsen lyssnarna skicka in förslag på vem som borde utnämnd till Svenskfinlands bästa chef. Vinnaren blev Anders Svahnström vid Svahnströms El, nominerad av sina arbetstagare.

- Anders tar tag i saker, han är bestämd när det behövs men också rättvis, säger Krister Pelto som jobbat för Anders i sex år.

Krister säger att han alltid kan vända sig till Anders, oavsett om det gäller jobbet eller privatlivet.

- Behöver man till exempel hjälp hemma kan man alltid ringa och fråga honom om han har tid. Så gott som varje dag hjälper han en när man är i blåsten.

Anders Svahnström
Bildtext Anders Svahnström är Svenskfinlands bästa chef.
Bild: Anders Svahnström

Inte en i mängden

Svahnströms El är ett förhållandevis litet företag med bara fem anställda utöver Anders. Krister tror att det kan bidra till att stämningen på jobbet är så god.

- I en så liten firma blir man goda vänner. Man är inte bara ett nummer på ett papper eller en arbetstagare i mängden.

Krister har alltså bara gott att säga om Anders – även om Anders visserligen råkar sitter bredvid honom när X3M ringer upp.

Arbetstagarnas förtjänst

Anders säger att han själv inte har reflekterat särskilt mycket över sitt chefskap.

- Jag har aldrig sett mig själv som en chef och tänker kanske inte i traditionella chefsbanor. Vi är ett team som jobbar tätt ihop och jag råkar hålla i trådarna. Att företaget har vuxit längs med åren är mina arbetstagares förtjänst. De är bra killar, familjen växer, säger Anders.

Vad har du för tips till andra chefer?

- Lyssna på dina anställda och ge dem frihet. Om någon behöver en ledig stund, timme eller dag frågar jag aldrig om orsaken, utan ger personen ledigt. Jobb är bara jobb, det finns annat som också är viktigt.

Stiftelsen: Stiftelsen ringer upp Svenskfinlands bästa chef

3:15

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln