Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Begränsningarna sitter mellan öronen

Från 2016
Uppdaterad 26.10.2016 09:14.
Henry Manni.
Bildtext Henry Manni.
Bild: Yle/Parad Media

Henry Manni är tjugofyra år gammal, kommer från Lojo och har glimten i ögat. I september i år vann han brons i de paralymiska spelen i Rio de Janeiro i sin gren, T34-klassen på 100 meter i rullstol.

Som liten lärde Henry sig gå precis som andra barn. Men småningom blev det klart att nerverna i hans ben inte fungerade som de skulle och det blev svårare och svårare att använda benen.

– I andra klassen i lågstadiet fick jag min första rullstol, säger han. Det var inför en klassresa.

Ärftlig sjukdom

Fortfarande är Henry inte helt rullstolsbunden, hans ben bär så pass att han kan stå och gå i liten skala. Till exempel kan han kliva ur sin bil, gå till bagageluckan och plocka fram rullstolen för att sedan sätta sig i den.

– Det jag har är en ärftlig nervbanesjukdom, berättar han. Som tur har jag ändå känseln kvar i benen, det har jag mycket nytta av.

Eftersom Henrys sjukdom hade funnits i släkten tidigare misstänkte Henrys mamma redan ganska tidigt att det var fråga om just spastisk parapares i Henrys fall. Men det dröjde ända tills Henry var fem år gammal innan diagnosen verkligen fastslogs.

Henry Manni guidar Sonja Kailassaari runt Helsingfors i rullstol.
Bildtext Henry Manni guidar Efter Nios programledare Sonja Kailassaari runt Helsingfors i rullstol.
Bild: Yle/Parad Media

Rörligt liv

I övrigt har Henry alltid levt ett mycket rörligt liv och idrottat tillsammans med sina jämnåriga kompisar. Som barn spelade han kanotpolo och när det spelades innebandy var Henry målvakt. Hans sjukdom har heller inte hindrat honom från att åka slalom eller teknikdyka.

Till Henrys livsfilosofi hör att det egentligen inte finns sådant han inte kan göra, att sjukdomen inte är ett hinder.

– Begränsningarna sitter främst mellan öronen, menar Henry.

Populär Facebooksida

Henry har också tillsammans med sin kompis Aleksi Kirjonen, som också sitter i rullstol, skapat en Facebooksida med just det mottot. Sidan Rajoitteet ovat vain omassa päässä har blivit jättepopulär och har fått över fyrtiotusen gillare. Där uppmanar Henry och Aleksi alla att tro på sig själva och följa sina drömmar oberoende vilka hinder man kan tänkas ha på vägen.

Duon Henry Manni och Aleksi Kirjonen driver också en webbsida med devisen Team Finnish Power, med samma tanke.

Rio det största hittills

Som rullstolsåkare på elitnivå slog Henry Manni igenom år 2013 med att vinna VM-brons i 200 meter. Sedan dess har han hunnit plocka placeringar i flera mästerskap. Men för Henry var bronsmedaljen i Rio de Janeiro och allt vad det innebar ändå det största hittills. I finalen på 100 meter i Rio gjorde Henry Manni också nytt personligt rekord. Hans tid var 15,46.

– Visst har jag tidigare deltagit i både VM och EM, men paralympiska spelen i Rio var nog något helt i särklass. Jag kan inte ens jämföra det med något som jag tidigare gjort, skrattar han.

Henry Manni medverkar i Efter Nio om stöd måndagen den 24 oktober 2016 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln