Ceta-frågan olöst, kanadensiska chefsförhandlaren åkte hem
Trots enorma påtryckningar, krismöten och kompromissförslag fortsätter delstatsparlamentet i Vallonien att säga nej till EU:s frihandelsavtal med Kanada, det så kallade Ceta-avtalet.
Förhandlingarna mellan den kanadensiska handelsministern och den vallonska regeringen har nu avbrutits.
Den kanadensiska handelsministern Chrystia Freeland lämnade i eftermiddags det vallonska parlamentet i Namur och hade enligt det belgiska rundradiobolaget RTBF svårt att hålla tårarna tillbaka.
- Jag är väldigt besviken, vi har jobbat hårt men nu verkar det som att avtalet inte blir av. Nu åker jag hem och i morgon bitti tänker jag vara med mina tre barn, sade den kanadensiska ministern Chrystia Freeland till RTBF.
Det är ändå oklart ifall det här innebär förhandlingarna fortsätter senare eller om EU:s frihandelsavtalet med Kanada har havererat.
– Det verkar uppenbart att EU inte kan sluta ett internationellt avtal, inte ens med att land med så europeiska värderingar som Kanada, konstaterade Freeland.
Vallonien regeringschef Paul Magnette menade ändå att samtalen kommer att fortsätta men att man knappast når enighet förrän Kanadas premiärminister Justin Trudeau besöker Bryssel nästa vecka.
- Jag vädjar om att senarelägga EU-Kanada mötet för att vi ska ha mera tid att lösa de svåra frågorna, sade Magnette.
EU-toppmötet slut - Ceta-frågan olöst
Samtidigt kan EU-ledarna inte göra något annat än följa med det drama som pågår i den belgiska landsändan Vallonien.
EU:s stats- och regeringschefer väntade i fredags med spänning på grönt ljus från det vallonska parlamentet i Namur, 70 kilometer sydväst från Bryssel. Men ingen enighet nåddes, vallonerna har fortsatta invändningar och EU-ledarna lämnade toppmötet i Bryssel i ovisshet.
Handelspolitik är EU:s kronjuvel
Nu finns det en uppenbar risk för att hela handelsavtalet faller. Statsminister Juha Sipilä (C) anser att det vore katastrofalt.
- Om Ceta faller är det ett enormt bakslag för EU. Det innebär att EU förlorar sin trovärdighet och att det nog blir väldigt svårt för EU att ingå motsvarande handelsavtal med andra länder i fortsättningen.
Tidsfristen löper ut nästa vecka - Trudeau kommer till Bryssel
Tidsfristen för att nå enighet löper ut inkommande vecka då Kanadas premiärminister Justin Trudeau ska komma till Bryssel för att underteckna avtalet.
EU har inga verktyg som kan att lösa en inrikespolitisk fråga. Nu kan vi bara vänta och hoppas att belgarna når en lösning, säger Sipilä.
Stort dilemma för EU
För EU är det här ett stort dilemma. Å ena sidan vill man föra beslutsfattandet närmare medborgarna, men å andra sidan vill man undvika att delstatsparlament ska kunna blockera internationella avtal.
- Det här är något vi diskuterade på toppmötet. Det är illa om ett lands delstatsparlament ska kunna hota EU:s framtid som handelsblock, säger Sipilä.
Samtidigt har handelsgemenskap varit fundamentet för EU-samarbetet, och alla handelsavtal med övriga världen ska skötas av EU.
I Bryssel upplever flera EU-diplomater att EU:s kronjuvel nu kan äventyras.
Vallonerna: Konkurrenskraften försämras
För att frihandelsavtalet med Kanada ska träda i kraft ska alla EU-länder godkänna det.
I Belgien måste även delstatsparlamentet godkänna internationella avtal och så länge det vallonska parlamenten säger nej kan inte Belgien underteckna avtalet.
De fransktalande vallonerna har drabbats av flera fabriksnedläggningar, senast i september då amerikanska Caterpillar meddelade att fabriken i Charleroi läggs ner.
Vallonerna befarar att avtalet kan försämra de lokala företagens konkurrenskraft. Dessutom har vallonerna invändningar kring frågor som berör skiljedomstolar.
Enligt regeringschef Paul Magnette vill man också diskutera följderna av globalisering. Det vallonska delstatsparlamentet ser mera hot än möjligheter med frihandelsavtalet.
Intensiva förhandlingar pågår
Den belgiska premiärminister Charles Michel säger att förhandlingarna mellan den belgiska regeringen, delstatsregeringen i Vallonien och EU-kommissionen fortsätter under veckoslutet.
Delstatsregeringen i Vallonien leds av socialdemokrater men de är däremot i opposition i det belgiska nationella parlamentet.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade på fredagseftermiddagen att han tror på en lösning.
- Jag är hoppfull, och tror att vi får en kompromiss inom de följande dagarna.
Statsminister Juha Sipilä är av samma åsikt.
- Trycket är enormt och den belgiska premiärministern lovade jobba dag och natt för att få vallonerna att godkänna handelsavtalet.