Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oroligt i Söderkulla - biblioteket minskar öppettiderna

Från 2016
Skylt som meddelar om att meröppettiderna har begränsats
Bild: Yle/Carmela Walder

På sociala medier finns beskrivningar av klotter, ofog och förstörd egendom i Söderkulla i Sibbo. I biblioteket har det varit så oroligt att öppettiderna begränsas för meröppetbiblioteket.

Biblioteket har haft problem med stora grupper unga som inte kan bete sig. De kör runt med skateboard i biblioteket och staplar stolar på varandra för att själva sedan klättra upp på dem.

- De har brist på respekt. Det är allmänt oroligt här, säger Malin Hollmén som är servicechef för bibliotekstjänsterna i Sibbo.

Malin Hollmén och Martin Engberg, personal vid Söderkulla bibliotek i Sibbo
Bildtext Malin Hollmén och Martin Engberg säger att det har varit oroligt i höst på biblioteket.
Bild: Yle/Carmela Walder

Oroligt och stökigt

Söderkulla bibliotek är ett meröppetbibliotek och det har gått att komma in i biblioteket fram till klockan 22 också om det inte finns personal på plats.

Vittnesmål från kunder och övervakningskameror visar att allt inte går rätt till i personalens frånvaro. Trots att kunder har sagt till åt grupperna med unga att lugna ner sig så har ingenting skett.

Personalen har också gått in för att spärra personers bibliotekskort. Det handlar om personer som har kunnat identifieras på övervakningskamerorna.

- Men det har inte haft någon effekt. De kommer in med någon annan trots att det inte är tillåtet att låta andra komma in med ens bibliotekskort, säger Hollmén.

Lyssnar inte på personalen

Det finns också grupper med unga som är högljudda också då personal är på plats och som beter sig ohövligt då personalen säger till.

- Jag har inte utbildning för att påpeka om osakligt beteende. Det handlar ibland om kanske femton unga och vi är två från personalen på plats. Man vet aldrig vad som kan hända, säger Martin Englund som jobbar som specialbibliotekarie i Söderkulla.

Enligt Martin Engberg har städarna bävat för att komma på jobb på måndagar. Det har varit nerskräpat i biblioteket och funnits fläckar med energidricka på golvet.

- De är ytterst svåra att få bort och städarna får jobba hårt, säger Engberg.

Ungdomar på Slderkulla bibliotek, drickburkar och väska på bordet
Bildtext Det är helt okej att dricka och äta i aulan.
Bild: Yle/Carmela Walder

Meröppetbiblioteket mindre öppet

För att få stopp på det respektlösa beteendet innan någonting riktigt obehagligt händer så minskar meröppettiderna i biblioteket. Från och med 21 oktober är biblioteket öppet bara till klockan 18 på fredagar, inte längre till klockan 21.

Redan 23 september begränsades öppettiderna. Tidigare var biblioteket öppet till klockan 22, men då fattades ett beslut att stänga biblioteket klockan 21 på vardagar och klockan 18 lördagar och söndagar. Nu begränsas öppettiden också på fredag kväll.

- Först ville jag inte skära ner på öppettiderna på fredagen för vi har så mycket kunder på fredagarna, men det visade sig bli för stökigt här för att hålla öppet, säger Martin Engberg.

Godis och läsk på ett bord i ett bibliotek
Bildtext Det har funnits mycket skräp i biblioteket efter veckosluten.
Bild: Yle/Carmela Walder

Hoppas på stöd från ungdomsledarna

Specialbibliotekarie Martin Engberg har varit i kontakt med ungdomsgården Pleissi i Söderkulla för att få i gång en dialog med dem.

- De vet bättre än jag hur man ska handskas med ungdomar som inte beter sig, säger Martin Engberg som skulle vilja ha konkreta råd.

- Men de är bara två på jobb där också så de har ingen möjlighet att helt konkret hjälpa oss med övervakningen, tillägger Malin Hollmén.

Barnböcker i Söderkulla bibliotek i Sibbo
Bildtext Det är populärt att besöka biblioteket på fredagarna, men nu är det inte längre möjligt på grund av oroligheter.
Bild: Yle/Carmela Walder

Biblioteket skulle också vilja skapa ett samarbete med skolorna och efterlyser en diskussionskväll för allmänheten om stämningen i Söderkulla, en motsvarande som den som ordnades för ett par år sedan.

- Vi hoppas att det blir bättre och att vi snart kan förlänga öppettiderna igen, säger Hollmén.

Väcker diskussion

Enligt en uppdatering på sociala medier fick en skolelev sin jacka stulen. Senare hittades den sönderbränd i en skräpkorg. Cyklar söndras och det är allmänt oroligt.

En försäljare vid R-kiosken bekräftar att unga ofta hänger i stora klungor utanför kiosken och att minderåriga försöker spela på spelautomaterna i kiosken. En utomhusstol som fanns utanför kiosken har försvunnit.

- Men mig stör de unga inte, de bara hänger här, säger försäljaren.

R-kiosken i Söderkulla i Sibbo
Bildtext Unga hänger ofta utanför kiosken i Söderkulla
Bild: Yle/Carmela Walder

Diskussion om artikeln