Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hjälporganisationer: ”Fråga vad dina pengar används till”

Från 2016
Uppdaterad 21.10.2016 18:33.
Röda halvmånens personal i Syrien evakuerar byar på landsbygden utanför Damascus 13 Oktober 2016.
Bildtext Röda halvmånens personal i Syrien evakuerar byar på landsbygden utanför Damaskus den 13 oktober 2016.
Bild: EPA/SYRIAN ARAB RED CRESCENT

Det finns misstankar om att donationer till ”leksakssmugglaren” Rami Adhams hjälparbete i Syrien inte nått rätt personer och polisen utreder nu om brott har begåtts. Vid de mer etablerade hjälporganisationerna påminner man bidragsgivare om att alltid fråga vart pengarna går.

Om man som bidragsgivare vill vara säker på att ens pengar når de som är i behov av hjälp ska man vara beredd på att en del av summan går till administrationskostnader och mellanhänder. Det säger hjälporganisationer som Yle Nyheter talat med.

Att välja en internationellt etablerad organisation ökar också säkerheten om att pengarna hamnar på rätt ställe.

- Erfarenheten, resurserna, kvaliteten på hjälparbetet och också storleken på organisationen visar vad man lärt sig och att man kan, säger Kirsi Mettälä på Plan Finland.

Petra Auramo samlar in pengar till förmån för Nepal
Bildtext Röda korsets katastroffond lovar att högst 15 procent av bidragen går till insamlingskostnader. resten går direkt till de drabbade.
Bild: Yle/Anna Savonius

Intresset för vart bidraget tar vägen ökar

Bidragsgivare har blivit mer intresserade av vart deras pengar tar vägen och hur hjälpen kommer fram.

Vid Kyrkans utlandshjälp är det speciellt arbetet i Syrien, där organisationen både stöder matförsändelser och utbildning, som bidragsgivarna vill veta mera om. De senaste veckorna har det kommit in många frågor om Syrien.

- Folk vill veta om resultaten vi uppnår med hjälpen. Det kommer mycket frågor om Syrien eftersom det finns så mycket oklarheter kring landets situation just nu, säger Erik Nyström vid Kyrkans Utlandshjälp.

Den klart vanligaste frågan som både utlandshjälpen och Plan Finland får svara på är vart pengarna går.

- Vi får massor av frågor. Oftast handlar det om hur vi använder pengarna och vilka resultat de ger. Det är väldigt viktigt för oss att folk är intresserade, säger Kirsi Mettälä på Plan Finland.

Vid utlandshjälpen har också frågan om det över huvudtaget finns lugna områden i Syrien där folk kan få hjälp med till exempel utbildning har dykt upp.

- Det finns nog ett uns av normalitet på många ställen där man kan stöda interna flyktingar. Det är helt förståeligt att man vill försäkra sig om att Syrien inte är ett svart hål där man inte vet vart hjälpen tar vägen, säger Nyström.

Pär Stenbäck: Finländarna tände på Adhams leksaker

Pär Stenbäck, tidigare chef för Röda Korset i både Finland och Genève tror inte att Adhams verksamhet har skadat det finländska hjälparbetet.

- Det som framkommit hittills är ganska allvarligt men om det hela utreds snabbt tror jag inte det på lång sikt skadar hjälparbetet. Alla förstår att det i en konfliktsituation som den i Syrien dyker upp kandidater som försöker sko sig på hjälparbetet.

Rami Adham gjorde sig känd som leksakssmugglaren i Aleppo då han flera gånger på egen hand förmedlade leksaker till barn i den krigsdrabbade syriska staden.

Pär Stenbäck
Bildtext Enligt Pär Stenbäck ska man inte vara för snabb med att fördöma Adhams kontakt med jihadister i Syrien. Att ha kontakt med makthavarna kan vara ett nödvändigt verktyg för att få fram hjälp i krisområden, säger han.
Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press

Stenbäck förstår den psykologiska tanken med att uppmuntra barnfamiljer i området, men misstänker att leksakerna också fyllde en annan funktion.

- Man börjar misstänka att leksakerna kom till för att uppamma sympati hos finländare som tände på det här. Också journalisterna tände ju på idén.

Yle rapporterade om Adhams arbete i Aleppo tidigare i år. Också internationella nyhetsmedier som BBC, CNN och Al-Jazeera, har rapporterat om Adhams hjälparbete.

Rami Adham delar ut bananer åt barnen i Aleppo.
Bildtext Rami Adham i Aleppo.
Bild: Rami Adham

Se upp med hjälparbete som lovar att hela bidraget når fram

Kyrkans utlandshjälp tar inte ställning till fallet Rami Adham och hans leksakssmuggling. Men att bidragen oavkortat skulle gå fram till de behövande låter suspekt.

- I allmänhet tycker jag att hjälparbete som inte redogör för några som helst förvaltningskostnader ska få varningsklockorna att ringa. Det låter suspekt om någon hjälpverksamhet påstår att all hjälp går oavkortat till Syrien, säger Nyström.

Äventyrare i branschen säger ofta att de kan göra det utan extra kostnader men det stämmer inte.

― Pär Stenbäck

Dilemmat som många bidragsgivare har då de inte vill ge pengar till etablerade organisationer på grund av stora kostnader ser Pär Stenbäck som falskt.

- All god, kontrollerad och övervakad hjälp kostar att förmedla. Äventyrare i branschen säger ofta att de kan göra det utan extra kostnader men det stämmer inte, ingen kan göra det utan extra kostnader, säger Stenbäck.

Kyrkans Utlandshjälp kan garantera att 85 procent av bidragen går till de som är i behov av hjälp. Donerar man 10 euro används alltså 1,5 till att få fram hjälp till ett värde av 8,5 euro.

Också Röda Korsets katastroffond lovar att insamlingskostnader ligger på högst 15 procent.

Plan Finland garanterar att tre fjärdedelar, alltså 75 procent, av bidragen går direkt till barn i världen som är i behov av hjälp.