Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny misshandelsskandal skakar NFL – ”Ligan visste om att det skedde men gav ändå lindrigt straff”

Från 2016
New York Giants kicker Josh Brown.
Bildtext Josh Brown hör till de bästa kickers i hela NFL.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

New York Giants kicker Josh Brown och NFL är i blåsväder. Toppspelaren stängdes tidigare av i en match på grund av att han misshandlat sin fru – ett straff som nu visat sig vara medvetet lindrigt.

Under sommaren 2015 stängde NFL av kickern Josh Brown till följd av ett våldsamt gräl mellan spelaren och hans dåvarande fru under All Star-matchen Pro Bowl. Ligan stängde av spelaren i en match eftersom det var ett enskilt fall.

Polisen släppte tidigare i veckan ut mer information om fallet, där det framgår att misshandeln var mycket mer allvarlig och mer långvarig än det som tidigare berättats. NFL meddelade också att man genast inleder undersökningen på nytt.

Ex-frun Molly Brown hävdar ändå att NFL hela tiden var medveten om hur allvarligt våld i hemmet det var fråga om. Enligt Sportsnet New York berättar ex-frun för polisen att Brown misshandlat henne flera gånger och att flera spelare i Giants och beslutsfattare i ligan visste om det.

Inte första gången

Den amerikanska fotbollsligan har också tidigare kritiserats för sin oförmåga att hantera våld i hemmet. Tidigare uppmärksammades Ray Rices fall stort, där spelaren fick en lång avstängning först efter att videobevis på hur han misshandlat sin flickvän blev offentligt.

Enligt NFL:s policy ska misshandel automatiskt leda till en sex matcher lång avstängning, vilket man ändå inte tilldelade Josh Brown.

New York Giants delägare John Mara medger nu att man inom klubben var medveten om den djuprotade misshandeln i förhållandet då man delade ut den en match långa avstängningen. I en intervju med en radiokanal i New York säger Mara att Brown själv medgett för klubben att han misshandlat sin dåvarande fru.

Rivalen: Skärp er, NFL!

Också wide receivern Jordan Matthews från divisionsrivalen Philadelphia Eagles kritiserar ligans agerande i hårda ordalag.

Enligt Matthews kan ligan inte säga att man seriöst tar itu med våld i hemmet så länge som liknande fall uppdagas.

– Det var exakt lika med Ray Rice. Han fick sitt straff först efter att ligan hamnade i blåsväder. Varför måste det gå så långt, säger Matthews i en intervju med sajten NJ.com.

NFL har inte ännu stängt av Josh Brown till följd av avslöjandena, men delägaren Mara har bekräftat att Brown inte kommer att spela då Giants möter Los Angeles Rams på söndag.

Diskussion om artikeln