Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skrämmande clown kan utlösa svår fobi

Från 2016
Uppdaterad 25.10.2016 15:26.
En person utklädd till clown under en parad i Makedoniens huvudstad Skopje den 13 januari 2010.
Bildtext Man utklädd till clown under en parad i Makedoniens huvudstad Skopje i januari år 2010.
Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI

Det är ett fullständigt ansvarslöst fenomen att klädd i clowndräkt skrämma upp människor, säger professor i psykiatri Hasse Karlsson. I synnerhet barn kan utveckla svåra fobier av otäcka clownmöten.

Det är viktigt att få bukt med den världsomfattande clownpaniken, säger Hasse Karlsson. En vuxen person klarar sig genom att tänka och rationalisera det skedda, förutsatt att man inte hamnat i livsfara då man mött clownen.

Barn har inte sådana verktyg som hjälper dem att hålla paniken i styr.

- Barns rädslor har ofta samband med deras egna tankar och svårigheten att skilja på vad som händer på riktigt och vad som händer i barnets eget huvud. Här behövs en vuxen som kan lugna ner barnet, säger Karlsson.

Enligt honom finns just för barnens del en stor risk att ett möte med en skrämmande clown utlöser en svår fobi.

- Tröskeln för att bli skrämd blir mindre, allmänna rädsloreaktioner blir vanligare och de kan ha en inverkan långt in i framtiden.

Skillnad på rädsla och fobi

Rädsla är en naturlig reaktion i en farosituation och har syftet att upprätthålla artens fortlevnad. En fobi är i sin tur är en rädsla för något som inte är farligt.

Ibland är det svårt att göra skillnad mellan dessa, eftersom också en irrationell rädsla ursprungligen kan ha haft ett syfte att upprätthålla människosläktets fortlevnad. Det var till exempel mycket klokt att vara rädd för mörkret under grottmänniskotiden.

- Bakom en fobi ligger ofta en sak, händelse eller situation som får en att anknyta rädslan till något. I fall man till exempel får panik i ett cirkustält, kan en människa efter det alltid associera paniken till clowner, säger Karlsson.

Clowner anses inte automatiskt roliga och trygga enligt barn och vuxna. Det blir roliga först då de till exempel gör häftiga tricks på cirkus.

- En maskerad clown i fel kontext gör oss rädda, eftersom vi inte vet vem det är och vad det är frågan om. Att skrämma folk i skydd av en mask är inte roligt, det är patetiskt, säger Hasse Karlsson, professor i psykiatri.

Kati Latva-Teikari, Yle uutiset / Linn Karlsson

Diskussion om artikeln