Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slutfifflat inför friidrottsmästerskapen? Förbundet vill förnya kvalrankingen

Från 2016
Släggkastning.
Bildtext Arkivbild.
Bild: All Over Press

Inför OS skapade två iranska släggkastare en smärre skandal i Finland då de under oklara omständigheter tog sig förbi Tuomas Seppänen i rankingen och knep biljetter till Rio. Nu vill det europeiska friidrottsförbundet förnya kvalsystemet.

I ett pressmeddelande från friidrottsförbundet berättar tävlingschef Mika Muukka att man nu utreder ifall man kunde ta i bruk ett nytt rankingförfarande inför friidrotts-EM i Berlin 2018.

Det nya systemet skulle beakta de fem bästa resultaten från tävlingar på en tillräckligt hög nivå – och samtidigt eliminera möjligheten att kvala in till stormästerskap på en vitrysk åker.

I Finland skulle Elittävlingarna hålla tillräckligt hög nivå för att höra till rankingsystemet.

Men helt problemfritt är inte heller det nya förslaget.

– Hur skulle det gå för idrottare som inte kan tävla fem gånger under en säsong på grund av skador? Dessutom går flera stora internationella tävlingar mellan inbjudna idrottare, vilket inte heller är rättvist, funderar Muukka i pressmeddelandet.

Friidrottsförbundet lyfter också fram den potentiella, omdiskuterade mångkampsreformen, som också diskuterats på Europanivå. Enligt friidrottsförbundet är det ändå IAAF som måste fatta beslut om hur mångkampen ser ut i framtiden.

Diskussion om artikeln