Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Papperslösa invandrare knackar på - men Donald Trumps mur vill hon inte ha

Från 2016
Uppdaterad 25.10.2016 18:47.
Ana Cory utanför sitt hus i Nogales i Arizona.
Bildtext Ana Cory känner sig trygg i Nogales. Invandrarströmmarna över gränsen har minskat under åren. När en törstig invandrare knackar på hennes dörr brukar hon peka mot trädgårdsslangen.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

I ett bostadsområde i gränsstaden Nogales i Arizona i USA är det inte ovanligt att papperslösa invandrare springer förbi. Det oroar inte Ana Cory, en av de Nogalesbor som Svenska Yle talat med. Cory är starkt emot Donald Trumps planer på att bygga en mur.

Pensionären Emerson Boepple utanför sitt hus i Nogales, Arizona.
Bildtext Emerson Boepple tror varken på att staket eller murar stoppar drogsmugglingen. Men det påverkar inte hans vardag. Han trivs i Nogales.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Emerson Boepple i staden Nogales i delstaten Arizona ser gränsen mot Mexiko från sitt hus.

Eller egentligen är det staketet han ser, för vid gränsen mot Mexiko här i Nogales löper ett rostfärgat, flera meter högt staket, över kullarna och ner i dalarna. Man kan se över till andra sidan genom de glesa spjälorna i staketet.

Ibland klättrar folk från Mexiko över staketet, men det tar Emerson Boepple inte så allvarligt.

- De kanske vill gå på shoppingtur i staden, säger han lätt.

Presidentkandidaten Donald Trump vill bygga en mur vid gränsen mot Mexiko och tvinga Mexiko att betala för den. Det tar Emerson Boepple inte heller så allvarligt.

- Det kommer inte att bli någon mur. Den skulle inte att vara till någon nytta. Och tanken att Mexiko skulle betala för den? Det blir inte verklighet, säger Boepple.

Staket mellan Mexiko och USA i Nogales i Arizona.
Bildtext Höjden på staketet som delar landskapet varierar från några meter till uppemot tio meter.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

“Jag ska bygga en stor, stor mur vid vår södra gräns, och jag kommer att tvinga Mexiko att betala för den där muren. Sanna mina ord.”

Donald Trump

Över 3000 km lång gräns

Emerson Boepple tror helt enkelt inte att en mur skulle fungera. Den skulle inte hindra folk från att klättra över. Han är pensionär så han har följt med situationen i åratal.

- Vi hade en guvernör här som sade att om du visar mig ett staket på 50 fot så kan jag visa dig en stege på 51 fot. De tar sig över det. De klättrar över det. De klättrar igenom det. Det kommer inte att fungera, så enkelt är det, säger Boepple.

Dessutom, säger han, finns det så många tunnlar under staketet att staden kunde skapa ett eget metrosystem.

Att invandrare dyker upp vid hans hus ibland bekymrar honom inte nämnvärt. Han känner sig trygg i sitt bostadsområde.

- Det är klart att det kommer in droger i landet via gränsen. Men en mur kommer inte att hindra dem. Jag tror att enda sättet att stoppa smugglingen är att låta gränsvakterna ställa sig hand i hand längs hela gränsen, säger han, med sin torra humor.

Gränsen mellan Mexiko och USA är över 3000 km lång, och längs ungefär en tredjedel av sträckan löper i dag någon form av staket.

Släktingar kommit in utan papper

Ana Cory bor på andra sidan vägen i samma idylliska småhusområde. Hon är företagare med mexikanska rötter och har bott i huset med sin familj i fyrtio år. Någon mur behövs verkligen inte, det finns ju redan ett staket, säger hon.

Många papperslösa invandrare har passerat hennes hus under åren.

- Men de springer, de säger inte ens hej, de vill bara komma fram dit de är på väg, berättar Ana Cory.

Dessutom har trafiken förbi hennes hus minskat betydligt under åren. Förr kunde hon sitta vid sitt köksfönster och följa med showen.

- Folk klättrade över hela tiden, det var helt otroligt. Det var underhållning, säger hon.

Om någon törstig immigrant nu knackar på brukar hon peka mot trädgårdsslangen. Sedan säger immigranten tack och springer vidare. Det är inte så dramatiskt.

- Och annars är det väldigt fridfullt. Jag älskar det här området. Mina barn är redan vuxna men här i närheten finns en park dit jag brukade gå med dem.

Ana Cory tycker det är obehagligt att höra presidentkandidaten Donald Trump kalla de papperslösa invandrarna för våldtäktsmän och kriminella. Själv har hon kommit in med tillstånd, men hon har flera släktingar som smitit in över gränsen utan tillstånd för att jobba.

- De är helt vanliga människor som vill skapa sig ett bättre liv. Nu befinner de sig i landet lagligt.

Ett staket löper på gränsen mellan Mexiko och USA i Nogales i Arizona.
Bildtext I Nogales finns redan ett staket vid gränsen mot Mexiko. På andra sidan syns systerstaden, mexikanska Nogales, med över 200 000 invånare.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

“När Mexiko skickar sitt folk, så skickar de inte sina bästa. /…/ De skickar människor som har många problem, och de tar problemen med sig. De tar med sig droger. De tar med sig droger. De tar med sig kriminalitet. De är våldtäktsmän. Och några, antar jag, är goda människor.”

Donald Trump

"Alldeles för givmilda mot invandrarna"

I Nogales, som med sina 20 000 invånare är ungefär lika stort som Jakobstad, är det svårt att hitta någon som vill ha en mur.

Folk som har bott i gränstrakterna i åratal tycker inte att de papperslösa invandrarna är särskilt farliga, märker man snabbt när man talar med folk i staden. Och också de som irriterar sig på invandringen motsätter sig oftast byggandet av muren, eftersom den anses vara onödig.

Invånarna i staden röstar oftast på Demokratiska partiet, men också många republikaner, inklusive republikanska lokalpolitiker, motsätter sig Trumps förslag trots att Trump är det egna partiets presidentkandidat.

Efter otaliga försök hittar vi ändå Vicky. Hon vill inte säga sitt efternamn men ställer upp på fotografi. Hon är Trumpsupporter och tycker att det behövs en mur vid gränsen. Ett staket räcker inte.

- Vi måste förhindra att droger och olagliga invandrare kommer över gränsen. Invandrarna tar våra jobb! Och myndigheterna är alldeles för givmilda mot invandrarna. De lever på vår bekostnad, säger hon.

Vicky har själv inget jobb, har varit bostadslös i perioder, och säger att hon tycker att landet borde hjälpa de egna invånarna först, och "inte ösa pengar över invandrarna".

Vicky står utanför sitt hem i Nogales.
Bildtext Vicky bor några tiotal meter från gränsen mot Mexiko. Hon är trött på invandrarna som kommer över gränsen utan tillstånd.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

72 procent motsätter sig en mur

Att det inte är så lätt att hitta folk som vill ha en mur mot Mexiko just i den här staden är inte så underligt. En gallup från april visade att motståndet mot att bygga en mur genomgående är högre bland dem som faktiskt bor vid gränsen jämfört med dem som bor i andra delar av USA. 72 procent av invånarna som bodde i gränsområdena på den amerikanska sidan motsatte sig att en gränsmur byggs.

Invånarna känner inte heller igen sig då gränsområdena beskrivs som farliga. Närheten till Mexiko är över huvud taget inget som oroar Nogalesborna. Tvärtom, gränsen är livsviktig för ekonomin i den här staden. Mexikos handel växte med 2,5 procent i fjol, och det har många företag i Nogales dragit nytta av.

På huvudgatan i Nogales finns det gott om mexikanska turister som handlar i affärerna. För andra lokala företag är det exporten till Mexiko som ger klirr i kassan.

I Nogales finns vägskyltar som visar hur man ska köra mot Mexiko.
Bildtext Mot Mexiko? En av de största gränsstationerna i USA finns i Nogales i Arizona.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Från grönsaker till transport

Olivia Ainza-Kramer, vd för handelskammaren i Nogales-Santa Cruz, säger att handeln med Mexiko är oerhört viktig för företagen i staden.

- Den är väldigt viktig, speciellt när du är granne med ett land som växer stadigt, och där siffrorna ökar. Mexikos ekonomi har vuxit och det hjälper inte bara USA utan också Arizona. Det skapar jobb och intäkter för delstaten, och också för USA, säger hon.

Det är framför allt frukt- och grönsaksföretag, transportföretag, distributionsföretag, tullmäklare och detaljhandeln som drar nytta av närheten till Mexiko.

Olivia Ainza-Kramer, vd för handelskammaren i Nogales-Santa Cruz, står utanför handelskammarens kontor i Nogales.
Bildtext Olivia Ainza-Kramer, vd för handelskammaren i Nogales-Santa Cruz, säger att detaljhandeln drar nytta av turistströmmarna från grannlandet, och många lokala företag importerar från eller exporterar till Mexiko.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Illa till mods

På Sierra Seed Company i utkanten av Nogales finns lådor med olika fröer staplade. Fröerna för till exempel vattenmelon, morötter, kål och tomat kommer till det här företaget från hela världen och säljs sedan till mexikanska odlare, berättar Eduardo Leon, som jobbar med försäljning på företaget.

- Nästan 99 procent av försäljningen går till Mexiko, så den är väldigt viktig. Vi finns på gränsen till Mexiko så det är naturligt att vi säljer till den marknaden.

Eduardo Leon, som själv har rötter i Mexiko, säger att det som Donald Trump sagt om mexikaner skadar affärerna.

Trump har bland annat sagt att mexikanerna hämtar in brottslighet och droger i landet. Leon förnekar inte att papperlösa invandrare kommer in i landet, man han tycker Trumps retorik skapar onödiga motsättningar.

- Och det finns människor, speciellt i delstater som Arizona, som vill höra allt det där om att bygga en mur. Så han ger de där människorna vad de vill ha, så att de kan rösta på honom. Och det får mig att känna mig obekväm.

- Jag tror att människor som inte känner till gränsområdet eller det mexikanska folket tror att det som han säger är sant och det gör mig illa till mods. Men om de tvekar kan de komma hit ner och träffa oss personligen, säger Eduardo Leon.

Eduardo Leon står vid en karta över Mexiko, som är företagets viktigaste marknad.
Bildtext Eduardo Leon, som jobbar med försäljning på Sierra Seed Company, vill att relationerna mellan USA och Mexiko är goda. Det är bra för affärerna
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs
Sierra Seed Company finns i utkanten av Nogales i Arizona
Bildtext Sierra Seed Company är ett familjeföretag
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Förstå kulturen och folket

På stadshuset i Nogales lutar borgmästaren John Doyle sig tillbaka i den pampiga läderstolen i sitt ståtliga kontor. Doyle har bara gott att säga om grannarna på andra sidan gränsen.

- Ja, vi älskar dem! Alltså de är nästan som en förlängning av vårt samhälle. Vi har mycket gemensamt. Gränsen, vår kultur, är väldigt likadan, säger borgmästaren entusiastiskt.

Han blir orolig när han hör Donald Trump prata om muren. Retoriken påminner honom om kalla kriget och Berlinmuren, och den långa kampen om att riva muren.

- Nu har vi en presidentkandidat som talar om att bygga en annan hög mur. Nej, det är inte så det ska vara. Hans idé är dålig. Han borde komma hit till södra gräsen för att förstå kulturen och relationerna som vi har, och för att förstå det mexikanska folket.

Borgmästaren John Doyle i sitt arbetsrum i Nogales, Arizona.
Bildtext Borgmästaren i Nogales, John Doyle, säger att de som bor på USA:s sida av gränsen tycker om att besöka restaurangerna och njuta av nattlivet på den mexikanska sidan av gränsen. De mexikanska turisterna kommer över till USA främst för att handla till exempel kläder.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Diskussion om artikeln