Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gretzky hyllar Laine: ”Den killen älskar att göra mål”

Från 2016
Uppdaterad 22.10.2016 11:15.
Patrik Laine, Winnipeg Jets, hösten 2016.
Bildtext Patrik Laine har startat NHL-säsongen urstarkt.
Bild: All Over Press

Med fyra mål på fyra matcher har Patrik Laine svarat upp till alla förväntningar i NHL. Nu får 18-åringen beröm från flera håll, bland annat av tidernas störste ishockeyspelare Wayne Gretzky.

2016 har varit ett snudd på perfekt år för Patrik Laines del. Året inleddes med JVM-succé och guld på hemmaplan i januari, fortsatte med FM-guld i Tappara, pris som senior-VM:s mest värdefulle spelare och VM-silver samt en andraplats i sommarens NHL-draft.

Nu har allt kulminerat med en perfekt start på NHL-säsongen. Efter fyra matcher har Laine gjort fyra mål för sitt Winnipeg Jets. Tre av dem kom när Laine satte sitt första hattrick mot Toronto.

– Det är alltid roligt att göra mål. Det här är världens bästa serie och det var mäktigt att göra tre fullträffar, sa Laine efter succén.

"Älskar spelare som gör mål"

Nu ställer sig flera av tidernas största spelare i hyllningskören. Wayne Gretzky, historiens främste ishockeyspelare, är mäkta imponerad av den unge finländaren.

– Kvällen när han gjorde tre mål var fantastiskt bra för Jets och underbar för hela staden. Han hetsar upp hela staden med sitt spel. Folk älskar spelare som gör mål. Om man kan göra mål, älskar folk dig, säger han till nhl.com.

– Jag spelade med Luc Robitaille, Jari Kurri och Brett Hull. De älskade att göra mål. Det måste man göra. Jag älskade det också, och man kan se att Laine gör det.

Wayne Gretzky.
Bildtext Wayne Gretzky.
Bild: Rex Features/All Over Press

"Behövde den här starten"

Även Kurri har slagits av hur bra Laine är.

– Att han kan göra mål är ingen hemlighet. Om han får en chans, gör han mål. Att han lyckades göra ett hattrick minskar trycket. Han behövde den här starten. Nu kan han njuta, men säsongen är lång och han är fortfarande ung.