Hoppa till huvudinnehåll

X3M

“Jag varken kan eller vill leva utan sociala medier”

Från 2016
Uppdaterad 22.10.2016 16:20.
Märta Westerholm och Simon Karlsson med olika telefoner i händerna
Bildtext X3M Veckosluts Märta Westerlund och Simon Karlsson.
Bild: Claudia Rybin/Yle

På grund av en utmaning jag fick av Simon Karlsson i X3M Veckoslut har jag levt hela veckan utan sociala medier.

Nu känner många av er kanske en viss medkänsla, medan andra inte förstår problemet. Jag ska berätta åt er vad problemet är. Jag är beroende av sociala medier. För en vecka sedan skulle jag inte ha erkänt det, men nu efter fem dagar utan sociala medier kan jag konstatera att jag varken vill eller kan leva utan dem. Jag ska ge er några exempel på när jag behöver dem:

1. Stunden då väckarklockan ringer
Mitt första problem inför veckan var hur jag skulle vakna på morgonen. “Ööh, väckarklocka?” tänker säkert många. Jo, självklart. Men för att vakna ordentligt behöver jag en direkt aktivitet. Min dagliga aktivitet är att kolla in historiken på Snapchat.

2. Toalettbesök
Mina toalettbesök är mina lugna stunder. Där vill jag i lugn och ro gå igenom allt som hänt på sociala medier under dagen. Att läsa gamla sms blir tråkigt efter två dagar, tro mig.

3. Telefonbok
Jag har insett under veckan hur få telefonnummer jag har i min telefon. Jag har nummer till mina närmaste vänner och några få bekanta. Om jag vill kontakta någon skriver jag på Facebook. Vill jag få tag i någons nummer frågar jag på Facebook. Det tog mig fyra dagar att få tag på min tränares nummer.

4. Födelsedagar och evenemang
Jag ber så innerligt om ursäkt till alla som jag glömt att gratulera den här veckan. Facebook brukar sköta påminnelsen. Hur mycket har jag missat då jag inte varit online?

5. Att sprida information
Under veckan som gått har jag köpt en ny telefon. I samband med det bytte jag telefonnummer. Alla som bytt telefonnummer under de senaste åren vet vilket sätt som är mest effektivt och bäst för att informera omvärlden. Det behövs en kort statusuppdatering på Facebook och (nästan) alla är informerade. Att skriva sms till sina 100 telefonkontakter är inte lika effektivt.

6. Användarnamn
Jag skapar väldigt sällan användarnamn och lösenord för nya appar, utan går alltid den lätta vägen och loggar in via Facebook. Hur skulle jag någonsin komma ihåg såhär många olika användarnamn och lösenord? Facebook vet exakt vilka appar jag använder. Väldigt lätt, men samtidigt ganska skrämmande.

Så vad kan jag konstatera efter en vecka utan sociala medier? För en vecka sedan trodde jag att jag skulle sakna Instagram mest. Det visade sig vara fel. Facebook som är “so last year” saknade jag varje timme av min vakna tid. Facebook finns överallt. Ta en titt i din telefon och se hur ofta det underlättar din användning om du kopplar dig till något slags socialt medium. Jag tror det är svårt att år 2016 få sin vardag att fungera utan en endaste koppling till ett socialt medium. Åtminstone försvårar det vardagen ordentligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln