Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska styrkor skyldiga till en tredje attack med kemvapen

Från 2016
En teckning av den syriska konstnären Akram Abu al-Foz till minnet av gasattacken i Ghouta
Bildtext En teckning av den syriska konstnären Akram Abu al-Foz till minnet av gasattacken i Ghouta
Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Enligt Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) fällde syriska regeringsstyrkor tunnbomber fyllda med klorgas över Qmenas i Idlib-provinsen i mars 2015.

Den fjärde rapporten från den 13 månader långa utredningen av FN och OPCW lägger alltså skulden för giftgasattacken i Qmenas på den syriska regeringen.

Experterna kunde däremot inte fastställa vem som stod bakom två andra kemvapenattacker i Binnish, Idlib-provinsen, i mars 2015 och i Kafr Zita i Hama-provinsen i april 2015.

Rapporten som lagts fram för FN:s säkerhetsråd är hemligstämplad, men har läckts till medierna.

Den tredje rapporten i augusti lade skulden för två klorgasattacker - i Talmenes i april 2014 och i Sarmin i mars 2015 - på den syriska regeringen. Samma rapport pekade ut terrororganisationen IS som skyldig till en attack med senapsgas.

Fortsatt oenighet i säkerhetsrådet

I augusti 2013 dödades över 1 400 människor i en saringasattack i Ghouta, utanför Damaskus. President Bashar al-Assad nekade till attacken, men erkände för första gången att landet har kemvapen.

USA hotade att anfalla Syrien. Efter hårda internationella påtryckningar - också från Ryssland - gick Syrien med på att ansluta sig till FN:s konvention mot kemiska vapen och lovade att göra sig av med alla sina kemiska vapen.

OPCW fick uppdraget att förstöra landets kemiska stridsmedel. Syrien överlämnade 1 300 ton kemiska stridsmedel, men larm om kemvapenattacker har fortsatt trots det.

Västerländska regeringar har efterlyst nya sanktioner mot Syrien på grund av fortsatta kemvapenattacker. De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, som har vetorätt i alla beslut, är oeniga i frågan.

USA, Storbritannien och Frankrike har Ryssland och Kina emot sig i frågan.

Diskussion om artikeln