Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wahlroos: Låglönejobb snart ett måste

Från 2016
Björn Wahlroos
Bild: Yle

Låglönejobb eller arbetslöshet. Det kommer att vara alternativen för allt fler i framtiden när arbetsmarknaden digitaliseras och robotiseras. Det tror finansmannen Björn Wahlroos.

I och med att en allt större del av allt från sjukvård till juridiska tjänster kommer att skötas automatiserat, minskar behovet av en mänsklig insats i arbetslivet, sade Björn Wahlroos i Yles Morgonettan på lördagen.

- De personer som är väldigt duktiga på att hantera de digitala processerna borde sköta det, medan andra människor befrias till att göra annat, sade Wahlroos.

Enligt honom kommer att det skapas helt nya arbetsmarknader, till exempel i hemmen.

Det här innebär att det oundvikligen kommer att finnas låglönejobb. Enligt Wahlroos är alternativet till dem arbetslöshet.

För att undvika att det i och med de här omvälvningarna skapas en ny underklass i samhället förespråkar styrelseordföranden i Sampo, UPM och Nordea en basinkomst. Han anser att den borde vara uppbyggd så att den ersätter en stor del av de nuvarande socialbidragen.

"Skatteparadisuppståndelsen oskälig"

I egenskap av styrelseordförande i Nordea fick Wahlroos också svara på frågor kring bankkoncernens kontakter till skatteparadis. De här kopplingarna kom fram i samband med en enorm läcka i våras, de så kallade Panamadokumenten.

Enligt Wahlroos bör Nordea inte skaffa sig nya kopplingar till skatteparadis. Han anser ändå att ståhejet kring Panamadokumenten var oskälig för Nordeas del.

Wahlroos sade att massmedierna borde se sig själv i spegeln när det gäller Nordeas roll i skandalen.

- Det visade sig att det handlade om 139 Nordeakunder, av vilka en var finländare och inte ens skattepliktig i Finland. Uppståndelsen kändes oskälig, säger Wahlroos.

Han erkänner ändå att banken nu måste se över sitt sätt att verka samt undvika att knyta nya kontakter till skatteparadis.

Diskussion om artikeln