Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sonja Hemberg på Haiti: "Brist på mat det kommande halvåret – situationen är desperat"

Från 2016
Uppdaterad 22.10.2016 19:19.
Den amerikanska flottan hjälper till att transportera ut mat till den avlägsna byn Jabouin i sydöstra Haiti. På grund av översvämningar ochförstörda vägar går de mest avlägsna byarna att nås bara med helikopter.
Bildtext Den amerikanska flottan hjälper till att transportera ut mat till den byn Jabouin i sydöstra Haiti. På grund av översvämningar och förstörda vägar går de mest avlägsna byarna att nås bara med helikopter.
Bild: EPA/Hunter S. Harwell

Haiti är fortfarande i behov av akut humanitär hjälp för att klara sig ur förödelsen som orkanen Matthew lämnade efter sig. Enligt Sonja Hemberg som deltagit i hjälparbetet på plats kommer det att råda brist på livsmedel i minst fem månader.

Över två veckor efter att orkanen Matthew slog till går hjälparbetet fortfarande långsamt i sydvästra Haiti som tog den största smällen. I de mest svåråtkomliga områdena ökar risken för en koleraepidemi då det råder brist på sanitetsartiklar.

Sonja Hemberg från Kyrkans utlandshjälp har den senaste veckan deltagit i hjälparbete på plats. Hon är rädd för att omvärlden ska glömma katastrofen som orkanen Matthew förde med sig i början av oktober.

- Hjälpbehovet är som störst just nu men det kommer att fortsätta länge, säger Hemberg.

Matförråden är förstörda – nästa skörd på våren

Runt 1,5 miljoner människor uppges vara i behov av någon form av humanitär hjälp. Upp till 800 000 människor uppges vara i akut behov av mat.

- Odlingsmarkerna förstördes i orkanen och många har ätit upp de små matreserver de hade, säger Hemberg.

Världslivsmedelsprogrammet, WFP, delar ut mat i staden Jeremie på Haiti.
Bildtext Världslivsmedelsprogrammet, WFP, delar ut mat i staden Jeremie.
Bild: EPA/ORLANDO BARRIA

Orkanen Matthew slog till vid en känslig tidpunkt. Planteringssäsongen är över och landet kommer att gå in i en torrperiod i början av november. Det är nu för sent att odla någonting nytt där orkanen förstörde skörden.

- Det betyder att nästa skörd inte kommer förrän i mars eller april nästa år. Det stora behovet av mat kommer att fortsätta ännu i 5-6 månader.

Svår logistik och plundringsförsök

Kyrkans utlandshjälp har sedan den 9 oktober distribuerat mat till över 5000 personer på Haiti. Organisationen har fokuserat på mindre byar i områden som är svåra att nå. Distributionen till de större orterna sköts av bland annat FN.

Vi har inte tillräckligt att ge åt alla.

― Sonja Hemberg från Kyrkans utlandshjälp på plats i Haiti.

Men logistiken är mycket svår och mera hjälp skulle enligt Hemberg behövas. Nu måste hjälporganisationerna bedöma vilka som har de mest akuta behoven av hjälp.

- Då vi i torsdags körde två timmar till en av de mest avlägsna byarna var det längs med hela vägen folk som försökte stanna oss och ville ha hjälp. Vi har inte tillräckligt att ge åt alla, säger Hemberg.

Då FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besökte Haiti förra veckan rapporterades det om plundringsförsök mot hjälporganisationers lastbilar.

- Situationen är verkligen desperat och behoven är väldigt stora. Folk har ingenting att äta.

FN:s generalsekreterare besökte Haiti veckan efter att orkanen Matthew slog till mot landet med förödande effekt.
Bildtext FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besökte Haiti veckan efter att orkanen Matthew slog till mot landet med förödande effekt.
Bild: EPA/ORLANDO BARRIA

Återuppbyggnaden går långsamt

Orkanen Matthew slog till mot Haiti den 4 oktober. Hemberg var på plats ungefär en vecka senare, först reste hon till Haitis sydvästra udde som drabbades hårdast av orkanen.

- Jag har sett en massa hus utan tak, odlingsmarkerna är fortfarande förstörda eller översvämmade. Vart man än åker ser man orkanens skador, säger Hemberg.

FN:s barnorganisation Unicaf publicerade på lördagen en video som visar förödelsen på Haiti ur drönarperspektiv.

- Jag kom hit för en och en halv vecka sedan. Då började de största vägarna vara så städade att man kunde köra längs med dem.

Men röjningsarbetet går långsamt. De fattiga områdena i södra Haiti som drabbades hårdast av orkanen hade inte ännu helt hunnit återhämta sig från den förödande jordbävningen som drabbade landet 2010.

Runt 55 000 personer på Haiti var fortfarande hemlösa på grund av jordbävningen då orkanen Matthew slog till.

- Efter att ha varit på plats en vecka märker jag att ingenting har förändrats. Allting ser likadant ut som när jag kom hit. Jag vet inte hur snabbt det kommer att fixas, säger Hemberg.

Den 10 oktober vädjade FN om 120 miljoner dollar för att finansiera nödhjälpen på Haiti. Nästan hälften av summan (56 miljoner) skulle användas till att bistå de mest utsatta med mat.

Det har ändå gått långsamt att samla ihop pengarna. Den 20 oktober hade FN fått ihop drygt 26 miljoner dollar.

Rättad 19:20: Sonja Hemberg hade på några ställen felaktigt kallats för Sofia.

Diskussion om artikeln