Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Att leva i nuet har fört IFK Mariehamn till toppen

Från 2016
Uppdaterad 22.10.2016 19:05.
IFK Mariehamns anhängare på plats i Helsingfors.
Bildtext IFK Mariehamn fansen lär hålla låda även på söndag.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Öbor kan i viss mån ses som eremiter, men också som människor som tar en dag i taget och inte stressar allt för mycket över vad som kommer att hända imorgon. Denna filosofi har också fört IFK Mariehamn till en historisk ligasäsong som på söndag kan få guldkant.

De senaste dryga tio åren har IFK Mariehamn spelat i fotbollsligan och några säsonger har laget varit nära en medaljplats. Men det var först i år som alla bitar föll på plats och klubben har redan säkrat sin första ligamedalj.

I början av 2000-talet spelade laget ännu i division två, men har efter det etablerat sig som ett av Finlands bästa fotbollslag.

– Det har varit en otrolig utveckling och vi var över 20 år i division 2 och satsade på att stiga till division ett som vi sedermera gjorde. Där trodde vi kanske gränsen var, men av bara farten gick vi vidare till fotbollsligan. Där har vi varit i tolv år och det blir säkert ett 13:e år också, säger klubbdirektören Peter Mattsson med ett skratt.

En ligatitel betyder mycket ekonomiskt

En 13:e säsong blir det definitivt och nästa säsong kan klubben kanske även titulera sig regerande ligamästare. För några omgångar sedan såg det dock lite mörkt ut och några lite sämre resultat såg ut att fälla laget ut ur titelstriden. Men två segrar och en oavgjord match i de senaste tre omgångarna har gjort att klubben ligger i förarsätet då ligaguldets öde ska avgöras på söndag.

– Efter måndagens match i Lahtis då vi säkrade silverplatsen och en plats ute i Europa, så föll ju många stenar från axlarna. Vi har ekonomin tryggad för nästa år och nu har vi allt att vinna. Vi vet ju ifall vi vinner guldet så blir det dubbelt pengar från Europa. Det är otroligt viktigt ekonomiskt, men också glädje och stolthet att vi här på Åland i Mariehamn kan ha ett lag som slåss om guldet i ligan.

– Att kunna slåss mot de två stora, HJK och SJK, eftersom vi har tre gånger mindre budget, det borde inte egentligen gå, men nu är vi där och det är vi glada och stolta över förstås.

Lever i nuet

IFK Mariehamn ligger etta i tabellen ett poäng före HJK och två poäng före SJK. En seger över Ilves på söndag betyder att ligabucklan lyfts upp på fotbollsarenan i Mariehamn för första gången i historien. Men hur har den lilla föreningen från Åland kunnat utmana de stora klubbarna i Finland?

– Vi har haft mycket stöd från åländska sponsorer och supportrar och det är en grund eftersom 65 % av budgeten är sponsorintäkter. Det är en trygghet att de alltid ställt upp.

– Vi har också en fantastisk laganda och så har vi ett ledarskapsprogram med olika mentorer som lär och hjälper spelarna att vara i nuet, så att vi inte tittar flera matcher framåt. Vi tar också bra hand om spelarna, vi betalar kanske inte de högsta lönerna, men de känner sig välkomna och trivs i klubben.

Vi är nog ett starkare lag än Ilves

Nu behöver inte spelarna ens tänka flera matcher framåt. Endast en match återstår av säsongen. En hemmamatch mot Ilves. På hemmaplan. Framför egna fansen.

– Vi är nog ett starkare lag än Ilves, det har vi bevisat under säsongen. Jag känner mig inte så orolig, jag tror att vi har stora möjligheter att vinna här med fantastiskt stort publikstöd som det kommer bli då vi bygger nya läktare och jag tror det kommer att bli flera tusen fler människor på matchen än vad det normalt brukar vara, avslutar Mattsson.

På söndag får laget igen leva i nuet och kanske i euforin över att vara ligamästare 2016.

Vi följer med de avgörande stunderna i fotbollsligan i Vegasporten på söndag, med liverapportering från matcherna mellan IFK Mariehamn och Ilves samt HJK och SJK.

Diskussion om artikeln