Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Trafikförsäkringens fasta bonustabell försvinner - dyrare försäkringar för riskbilister

Från 2016
Uppdaterad 23.10.2016 12:55.
bogsera, bil
Bild: Yle/Andy Ödman

Trafikförsäkringen står inför stora förändringar då en ny lag träder i kraft vid årsskiftet. Bonusarna går inte längre att flytta mellan bolag och den fasta bonustabellen försvinner också.

I och med lagändringen kommer försäkringsbolagen i betydligt högre grad att bedöma hurdan bilist du är. Ju riskablare du bedöms vara desto mera får du också betala för din försäkring.

Tanken med lagändringen är att öka konkurrensen på försäkringsmarknaden. I nuläget, när bonusen flyttar med kunden, vet bolagen direkt hurdan kund det är frågan om. Det är inte riktig konkurrens, påpekar Bilförbundets vd Pasi Nieminen.

Just nu vet man ännu inte mycket om hurdana försäkringar som bolagen kommer att erbjuda efter årsskiftet. Till exempel OP berättar bara att de kommer att lansera en ny produkt men vill i dagsläget inte kommentera den närmare.

Inte heller If eller Fennia avslöjar ännu något om sin planer.

Det ser alltså ut som om någon större priskonkurrens inte är att vänta vid årsskiftet. Däremot kommer lagändringen att påverka bilförsäkringarna på flera andra sätt.

1. En övergång från bilspecifik skadehistorik till personlig skadehistorik

Den fasta bonustabellen försvinner. Istället blir den personliga skadehistoriken avgörande, det vill säga om du har krockat eller förorsakat andra olyckor.

Enligt Fennias avdelningschef Timo Holopainen kommer försäkringsbolagen att beakta kundernas skadehistorik för alla fordon de ägt. Med fem krockar under tio år kan det bli svårt att få höga bonusar.

2. Bonusarna kan inte längre flyttas

Bonusen flyttas inte längre med då man byter försäkringsbolag. Från och med årsskiftet är det heller inte möjligt att flytta bonusen till sin make eller maka.

3. Lagen kommer inte längre att bestämma bonusens storlek

När lagen ändras kommer det inte längre att finnas en lagstadgad undre eller övre gräns på bonusarna.

Alla som varit inblandade i lagändringen, också försäkringsbolagen, poängterar att det här öppnar upp för nya sätt att prissätta försäkringarna.

Hur aggressiva försäkringsbolagen kommer att vara i sin prissättning återstår ännu att se. I princip kan en ny kund med god skadehistorik få en startbonus på 70 procent.

- Det är möjligt men beror på personens skadehistorik, säger Holopainen.

Å andra sidan kommer bilister med många krockar att få högre priser. Enligt ett exempel kunde trafikförsäkringarna ha tre olika klasser; minus 50 procent, noll och plus 50 procent.

4. Samma bonus för alla bilar i hushållet

Personer som äger flera bilar kan glädjas åt att det nu blir möjligt att få samma bonus på alla bilar i hushållet. I dagens läge är det vanligt att familjens andra eller tredje bil har en lägre bonusprocent.

Om försäkringsbolagen så önskar kan de alltså belöna goda kunder med att ge samma bonus på alla bilar. Det här innebär också att olycksbenägna kan få betala dyrare försäkringspriser på alla sina bilar.

Summa summarum: Vid årsskiftet ser vi om konkurrensen fungerar. Det återstår ännu att se hur mycket nya försäkringsprodukter som lanseras och hur mycket de kommer att skilja sig från de nuvarande produkterna.

Samtidigt är den personliga skadehistoriken bara det första steget mot mera personliga bilförsäkringar.

Försäkringsbolagen planerar att börja samla in information om kundernas körstil; acceleration, bromsande, hur man kör i kurvor och antalet körkilometer. Om försäkringsbolaget anser att körstilen är farlig blir det heller inga bonusar.

Ursprungstext: Risto Mattila/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln