Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

2 400 migranter räddade i dramatisk insats på Medelhavet

Från 2016
Uppdaterad 23.10.2016 14:15.
Stor räddningsinsats på Medelhavet - Spela upp på Arenan

Det norska fartyget Siem Pilot och en oljetanker plockade upp runt 2 400 migranter i Medelhavet under lördagen. Den norska chefen för räddningsaktionen beskriver insatsen som den svåraste och mest kaotiska han varit med om.

- Jag har aldrig upplevt en sådan här räddningsaktion. Vi skulle föra över 1 000 migranter från Okyroye (oljetankern) till Siem Pilot när det plötsligt dök upp gummibåtar ur mörkret. Det såg hopplöst ut, sade Pål Erik Teigen, polischef som ansvarade för aktionen.

Siem Pilot deltar i EU:s Frontex-insats i Medelhavet.

Då gummibåtarna dök upp var Siem Pilot redan överfullt och kunde inte ta fler människor ombord. En del desperata migranter hoppade i havet och försökte simma fram till räddningsfartyget och Siem Pilot tvingades backa undan.

Småbåtar från Siem Pilot plockade senare upp migranter ur havet och förde över dem till oljetankern för att vänta på ett annat räddningsfartyg.

Minst 14 hittades döda i vattnet

Samtidigt plockade hjälporganisationen Läkare utan gränsers båt Dignity upp döda ur vattnet. Åtminstone 14 migranter drunknade.

Det var den galnaste räddningsaktionen jag någonsin varit med om

Ombord på den assisterande oljetankern Okyroye bröt det dessutom ut slagsmål och panik, då människor där ville komma ombord på Siem Pilot.

Poliser från Siem Pilot måste använda kravallutrustning för att få kontroll över situationen ombord på oljetankern. Det berättar Jan Erik Valen för nyhetsbyrån AFP. Valen är underrättelseofficer och ansvarig för säkerheten ombord på Siem Pilot.

- Det var den galnaste räddningsaktionen jag någonsin varit med om, säger Valen.

Smugglarna deltog i kaoset

Till råga på allt tvingades man konfronteras med aggressiva människosmugglare som försökte få tillbaka sina gummibåtar.

- Där fanns en smugglarbåt som var mycket aggressiv hela natten. Vi använde fartygets strålkastare för att försöka skrämma bort den, men de var fast beslutna att plocka upp sina gummibåtar, berättade Teigen.

På morgonen blev det hett både ombord på gummibåtarna och räddningsfartyget. Bland migranterna fanns många små barn. De flesta av de räddade människorna kom från Afrika söder om Sahara, men bland dem fanns också en grupp syrier.

Det italienska inrikesministeriet uppgav på fredagen att över 146 500 migranter har kommit över Medelhavet till Italien hittills i år.

Diskussion om artikeln