Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fredsförbundet: Att exportera vapen till ett land är att godkänna landets politik

Från 2016
Uppdaterad 23.10.2016 16:24.
Laura Lodenius, Finlands fredsförbund
Bildtext Laura Lodenius nser att det är viktigt att Finland följer upp hur exporterade vapen används.
Bild: Yle/Julia Holmvik

Finland och EU borde ha striktare riktlinjer för vart man exporterar vapen, anser Finlands Fredsförbund.

- Vi borde inte förbjuda vapenexport bara till de länder som ligger i krig, utan också till länder där den interna säkerheten är sådan att vapnen kanske används mot den egna befolkningen. Det säger Laura Lodenius, verksamhetsledare på Fredsförbundet.

Finland har varit aktiv i att skapa regler för internationell vapenexport. Nu borde man vara rakryggade, säger Lodenius.

- Även om Finland globalt sett inte är någon stor vapenexportör är det en viktig del av vår utrikespolitik. Det är inte som att sälja bananer eller timmer. Det är en signal om att vi godkänner just det här landets politik.

Förebyggande vapenexport

På fredsförbundet önskar man att vapenexporten skulle ses som en del av ett större sammanhang.

- Vapenexporten måste vara förebyggande. Vi måste granska hela området i sin helhet. Till exempel är Mellanöstern idag ett område dit vi inte borde exportera vapen alls. Alla länder där är på ett eller annat sätt problematiska ur människorättssynvinkel, säger Lodenius.

Vapentillverkarna uppger att det är svårt att hålla koll på hur vapnen används efter att man sålt dem. Lodenius påpekar att lagen kräver att man gör det.

- Vi lever i en tid där varje patron eller hylsa kan identifieras utgående från dess serienummer. Jag förstår att företagen inte tycker det är deras ansvar, men Finland borde nog följa upp det.