Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historia skriven på Åland – se när IFK Mariehamn blir mästare

Från 2016
Uppdaterad 24.10.2016 21:48.
IFK Mariehamn, guldfest.
Bildtext Guldfesten har bara börjat i Mariehamn.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det blev ett drama för IFK Mariehamn i den sista omgången. Ålands stolthet tog ett sensationellt FM-guld i fotboll efter en otrolig säsong.

Förutsättningarna inför den sista omgången i fotbollsligan var mycket enkla. Tabellettan IFK Mariehamn hade allt i egna händer inför hemmamötet med femman Ilves.

En seger framför en storpublik i Mariehamn skulle säkra klubbens första FM-guld någonsin.

Samtidigt som de två jagande klubbarna HJK och SJK startade sin inbördes match i Helsingfors, gick serieledaren omedelbart till attack på Åland.

Det gav utdelning. Efter en inläggssituation fick Mariehamn en första hörna. På det långa inspelet kom Bobbie Friberg Da Cruz helt rätt och nickade in ledningsmålet för IFK i den första matchminuten.

Guldmål med kvarten kvar

Trots ett spelmässigt övertag lyckades gästerna kvittera genom Tuure Siira. Den motgången stoppade ändå inte Finlands bästa fotbollslag 2016.

Direkt efter paus hade Aleksei Kangaskolkka ett skott i stolpen och IFK Mariehamn gick för ett segermål. Det kom med kvarten kvar.

Inhopparen Diego Assis frälste hela Åland när han sopade in guldmålet till 2–1 från nära håll på Dever Orgills inspel.

I och med att HJK och SJK – de två lagen som hade möjlighet att passera IFK Mariehamn under den sista omgången – spelade 0–0, tar IFK Mariehamn hem fotbollsligan med tre poängs marginal. Ålänningarna landar på 61 poäng, tvåan HJK på 58 poäng och trean SJK på 57 poäng.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: IFK Mariehamn blir mästare – se målen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

(bilder från ISTV)

Åboderby i kvalet

I bottenstriden blir det FC Inter som tvingas kvala. I den sista omgången förlorade Åbolaget skrällartat mot jumbon PK-35. Shefki Kuqi, som lämnade Vandalaget mitt under säsongen, fick alltså se sitt gamla lag betala tillbaka. Det blev förlust med 2–1 och nu väntar ett ovisst kval mot Åborivalen TPS.

HIFK och PS Kemi klarar sig därmed kvar i fotbollsligan utan kval – trots att båda lagen tappade poäng i den sista omgången.

I Vasa föll VPS med 1–0 mot FC Lahti, men tack vare IFK Mariehamns seger på Åland får VPS ändå en plats i Europa League-kvalet nästa säsong.

Resultat:

IFK Mariehamn–Ilves 2–1
Mål: 1–0 Bobbie Friberg Da Cruz, 1–1 Tuure Siira, 2–1 Diego Assis.
HJK–SJK 0–0
VPS–FC Lahti 0–1
Mål: 0–1 självmål.
KuPS–PS Kemi 1–0
Mål: 1–0 Fuad Salami.
RoPS–HIFK 0–0
PK-35–FC Inter 2–1
Mål: 1–0 Ymer Xhaferi, 2–0 Masar Ömer, 2–1 Bajram Nehibi.

Se hela ligatabellen här.

Diskussion om artikeln