Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsutskottet kräver utredning om vapenexport av Försvarsministeriet

Från 2016
Ilkka Kanerva
Bildtext Ilkka Kanerva
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) ber om en utredning om vapenexporten av Försvarsministeriet. Kanerva uppskattar att tolkningarna har ruckats i Finland.

Kanerva anser att det är ”dags för en naturlig uppdatering” av vapenexporten.

- Jag tror inte att det skett en förändring i linjen som sådan. Men tolkningen har säkert ändrats med tiden. Det är en såpass intressant och känslig fråga att försvarsutskottet de närmaste dagarna kommer att be om en utredning från Försvarsministeriet om hur Finland har agerat.

Helsingin Sanomat rapporterar idag att Finlands linje vad gäller vapenexport har förändrats under den nuvarande regeringen. Finland har i år sålt vapen till Uzbekistan och Turkmenistan där människorättsläget är dåligt.

Dessutom har Finland ökat samarbetet med Saudiarabien som deltar i kriget i Jemen, där Saudiarabien upprepade gånger enligt FN ska ha attackerat civila mål.

Brokiga tolkningar - kommersiella intressen styr

Enligt Kanerva är de europeiska ländernas tolkning av vapenexportreglerna brokiga, även om alla länder är bundna till samma lagar.

- Det är framför allt kommersiella intressen som styr i många länder, säger Kanerva.

Finland är inte värst i jämförelse med de europeiska länderna, anser Kanerva.

- Vi är nog väldigt samvetsgranna när det gäller vapenexport och är helt säkert inte den första av Europas länder som ska utpekas för att bryta mot EU:s linje.

Statsminister Juha Sipilä (C) har förnekat att Finlands linje skulle ha ändrats. I en intervju betonar Sipilä att vapenexporten i Finland styrs av mänskliga rättigheter.

Diskussion om artikeln