Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hemmasonen Lyyski: ”Fattar inte vad som hänt”

Från 2016
Uppdaterad 23.10.2016 22:04.
Jani Lyyski, pokal.
Bildtext Jani Lyyski lyfter pokalen efter slutsignalen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Vid Diego Assis 2–1-mål med en kvart kvar kom tårarna för Jani Lyyski. Då var ålänningen säker på att IFK Mariehamn skulle bärga det historiska guldet. Det är helt underbart, säger lagkaptenen.

När slutsignalen gick i Mariehamn strax före klockan 17 stod det klart att IFK Mariehamn hade skrivit historia efter sin seger mot Ilves. För första gången har klubben tagit FM-guld i fotboll.

Hemmasonen Jani Lyyski kan knappt formulera hur mycket guldet betyder för honom när Yle Sporten får en pratstund med honom i kaoset på planen.

– Jag har trott i flera år på att det är möjligt och haft en dröm om det här, men att tro på det på riktigt … Vi har försökt leva i nuet.

"Vägen dit speciell"

I fjol tog ålänningarna hem sin första titel när det blev cupguld. Ligaguldet smäller givetvis mycket högre.

– Det är vägen dit som har varit det speciella. Jag måste få smälta det här. Jag fattar inte vad som har hänt. Vi har haft otroligt roligt i år, säger Lyyski.

– Vi har ett driv på den här holmen som är utan dess like. Snacka om mentalt starkt lag. Det är helt underbart.

Grattar pappa

Under många år tränade mittbackens pappa Pekka Lyyski IFK Mariehamn. Inför den här säsongen klev han åt sidan. Med Peter Lundberg vid rodret blev det omgående guld.

Lyyski säger att han tror pappa grattar honom i kväll.

– Jag ska säga grattis till honom också.

– Det är helt fantastiskt att ha lett det här laget. Det är laget före jaget som symboliserar IFK Mariehamn 2016, säger Lyyski om årets finländska mästarlag.

Programmet är inte längre tillgängligt
"Vi har väl ett driv på den här holmen" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln