Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor besvikelse i HJK: ”Vi ska vinna guld”

Från 2016
Uppdaterad 23.10.2016 20:49.
HJK
Bildtext HJK-spelarna tackar sina supportrar efter en säsong som inte blev som laget hade tänkt sig.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Den stora förhandsfavoriten höll inte för trycket i fotbollsligan. Efter ett nytt fiasko ska HJK rannsaka sig själv. Vi kan inte vara nöjda i dag, säger vd:n Aki Riihilahti.

Helsingforsklubben HJK gick in som den enda favoriten inför den här fotbollssäsongen. Efter fjolårets överraskande tapp, där laget slutade trea i tabellen, skulle guldet hem till Tölö igen.

Men Klubi, som före fjolårets miss tog sex raka ligatitlar, kammade noll igen. Efter 0–0 i den sista omgången mot SJK stod det klart att HJK blev silvermedaljör.

– Det är en stor besvikelse. Att vi var tvungna att lita på andra i dag, visar att säsongen inte har gått bra för oss. Det berättar mycket om säsongen, säger Mikael Forssell till Yle Sporten.

– Vi spelade passivt i dag. Det blev så. Nu måste vi titta framåt och fundera på hur vi ska ta tillbaka titeln.

”Grattis till Mariehamn”

Vd:n Aki Riihilahti är också kritisk till hur säsongen utvecklade sig.

– Vi kan inte vara nöjda i HJK i dag. Vi ska vinna guld. Vi vann inte i dag och vi tog inte titeln. Grattis till IFK Mariehamn, de förtjänade guldet. Det finns ingen bortförklaring i dag. Det här skedde över en längre tid, säger han till Yle Sporten.

– Det finns många åsikter nu och saker måste bli vassare. Men det är för mycket känslor nu. Vi ska göra ett hårt jobb för att komma tillbaka starkare. Ekonomiskt gör vi ett bra år, men vi når inte resultat.

Kvalar till Europa League

Riihilahti vill också skicka beröm till Åland.

– Det är bra för fotbollen att vi får fenomen som IFK Mariehamn eller Leicester i England. IFK har byggt ett lag och en spelstil som vinner matcher. Då får man självförtroende. När vi mötte dem här senast, kände vi att vi borde vinna men de hade stor mental styrka.

Andraplatsen innebär att HJK får nöja sig med kval till Europa League, liksom cupvinnaren SJK och tabellfyran VPS. IFK Mariehamn får Finlands plats i Champions League-kvalet nästa säsong.

Diskussion om artikeln