Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Forssells kritik mot Lehkosuos taktik: ”Vi ändrade ingenting”

Från 2016
Mikael Forssell.
Bildtext Mikael Forssell har nött mycket bänk den här säsongen.
Bild: All Over Press

Säsongen blev inte som HJK hade tänkt sig. Då kliver Mikael Forssell fram och kritiserar tränaren Mika Lehkosuos taktik samt ger sin bild på hur han hade förändrat lagets spel.

HJK hade länge greppet om fotbollsguldet, men till slut var det IFK Mariehamn som drog det längsta strået och tog titeln. Klubi slutade tvåa, tre poäng bakom det åländska laget som har en många gånger mindre budget är Helsingforsklubben.

Anfallaren Mikael Forssell är öppet kritisk mot hur hans HJK har genomfört säsongen.

– Vår säsong var inte bra. Vi har spelat för långsamt framåt och har inte haft ett fungerande presspel på hela säsongen. När motståndarna har satt press på oss, har vi fått stora problem. Därför har vi förlorat matcher och mästerskapet. Vi förtjänade inte guld, säger han till Yle Sporten.

Två raka misslyckanden i ligan

Tränaren Mika Lehkosuo kom till HJK våren 2014 efter att Sixten Boström fick en katastrofstart. Den säsongen gick sedan strålande för klubben. Laget vann sin sjätte raka ligatitel och spelade gruppspel i Europa League.

Sedan dess har Lehkosuo förlängt kontraktet, men resultaten har också blivit sämre. I fjol missade laget i Europaspelet och slutade trea i ligan. I år blev det ett nytt uttåg i Europa League-kvalet, finalförlust i cupen och ligasilver.

Med tanke på den budget som HJK har i jämförelse med resten av de finländska lagen, är det klena resultat.

Mika Lehkosuo lotsar HJK.
Bildtext Mika Lehkosuo har missat guldet två säsonger i rad.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

"Måste vara kritiska"

Forssell tycker också taktiken som HJK har använt inte har fungerat.

– Om jag hade fått bestämma, skulle vi ha pressat jättehårt uppifrån och spelat snabbare och aggressivare framåt. Jag hade dessutom använt hela truppen. Samtidigt är det såklart enkelt att stå här efteråt och säga det. Jag vet att tränarteamet gjort sitt allra bästa.

Ni fick problem i ligan under kvalspelet i Europa i år också. Varför?

– Det är svårt att säga, men kvalspelet får inte vara en orsak. Vi har överlägset mest spelare och störst budget. Jag tror orsaken var att motståndarna förstod hur de ska spela mot oss och vi ändrade ingenting. Vi spelade på samma sätt.

Vd:n Aki Riihilahti är också konfunderad över hur det fick ske igen.

– Det är inte bra att det händer två år i rad. Vi måste vara kritiska till varför det händer igen. Det är något i det vi gör som inte fungerar. Då blir det så här. Nu måste vi analysera vad vi vill göra för att bli bättre.

"Varit frustrerande"

Rutinerade Forssell fick inte speciellt mycket speltid den här säsongen. Alfredo Morelos har imponerat på hans position på topp, men Forssell tycker att han borde fått fler minuter på planen.

– Det har varit frustrerande. Jag vill alltid hjälpa laget, men jag fick inte så många chanser.

Tvåbarnspappan, som har en lång meritlista, vet inte hur fotbollsframtiden ser ut.

– Allting är öppet. Jag kommer alltid att ha kvar hungern att göra mål, men det har varit tufft mentalt den här säsongen. Jag hoppas få möjlighet att spela mer fotboll. Nu tar jag en dag i taget och ser vad som händer.

Diskussion om artikeln