Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Airbnb skapar irritation på bostadsmarknaden

Från 2016
Uppdaterad 29.10.2016 09:12.
Symbolisk grafik: personer demonstrerar utanför kända landmärken som Brandenburger Tor, Eiffeltornet och Frihetsgudinnan.
Bild: Yle/ Sebastian Dahlström

Paris, New York, Rom, London, Lissabon, Rio de Janeiro .... Världens stora turistmål drar till sig miljoner resenärer varje år. En människa på resa vill ha ett ställe att bo på, åtminstone sova på. Det är en gigantisk marknad med andra ord.

Det är där som Airbnb - och liknande onlinetjänster för uthyrning eller bokning av bostäder inom ramen för delningsekonomin - kommer in i bilden.

I synnerhet i dyra städer såsom New York, Tokyo och Moskva kan man spara stora pengar på att bo i någons privata hem i stället för att ta in på hotell.

Ursprungstanken med onlinetjänsten Airbnb var att en turist skulle få dyka in i en lokal människas vanliga hem, övernatta på soffan för en liten slant och få en inblick i det riktiga livet på orten.

Vy över Manhattan i New York.
Bildtext Manhattan, New York, med miljoner besökare varje år.
Bild: Yle/Stina Siren

Couch surfing-idén har dock i många fall ersatts av yrkesmässig uthyrning av hela bostäder så att värden inte bor där samtidigt - om ens alls.

Och detta irriterar allt oftare myndigheter och hotellföretagare, särskilt på välbesökta orter.

Lokala invånare har inte råd att bo kvar

Airbnb talar om den lilla människans möjlighet att få hjälp med att dryga ut hushållskassan genom att ta in betalande gäster då och då.

Kritiker menar att Airbnb förvränger konkurrensläget på inkvarteringsmarknaden och trissar upp bostadspriserna så att lokala invånare inte längre har råd att hyra ett hem åt sig på orten, utan måste dra sig längre ut i periferin.

Det visar sig också allt oftare att det är fråga om fullskalig professionell verksamhet där en person hyr ut flera lägenheter.

Nog märkte man ju att hyresvärden själv inte bodde där. Skåpen hade tömts för att gästernas kläder skulle få plats och sånt. Men det som var trevligt var att det fanns olja och kryddor och sånt i köket som man fick använda.

Kvinna i större sällskap som hyrt lägenhet i Camden Town, London.

Hotellbranschens kritik bottnar i just den snedvridna konkurrensen - Airbnb:s prissättning är oftast sådan att den ligger just så mycket under hotellpriserna att det lönar sig för turisten att välja det alternativet. Särskilt om man reser i grupp blir det klart billigare.

Många turister föredrar också att ha kokmöjligheter - och då förlorar även restaurangbranschen kunder.

Läget blir ett annat om Airbnb börjar uppge hyresvärdarnas inkomster för skattemyndigheterna i berörda länder och hyresvärdarna överallt åläggs att betala skatt på verksamheten.

Har erövrat världen på åtta år

Företaget och internetsajten Airbnb blev till i Kalifornien i USA år 2008. Människor gavs möjlighet att enkelt bjuda ut ett rum eller en lägenhet via sidan - och resenären att förmånligt skaffa sig tak över huvudet.

Tjänsten hittade snabbt sin målgrupp och har vuxit sig till ett globalt fenomen med drygt två miljoner boendealternativ på sin lista. 60 miljoner resenärer har redan bott i Airbnb-inkvartering.

Över 34 000 städer i 191 länder erbjuder boende via sajten. Det finns stora variationer i priser liksom i hyresobjektens kvalitet, vilket gör att alla torde kunna hitta något som passar dem.

Eiffeltornet i Paris med turister i förgrunden.
Bildtext Många vill se Eiffeltornet i Paris.
Bild: All over press / JEREMY LEMPIN

På Spetsbergen i Norge kan man bo i enkelt dubbelrum för cirka 70 euro per natt. I Tripoli i Libyen kan man hitta ett helt hus för flera personer för 34 euro i dygnet och i Kabul i Afghanistan kan sju gäster bo i lägenhet för 19 euro per natt.

Nordkorea och Syrien är några av de fåtal länder som just nu inte erbjuder airbnb-bostäder.

Myntet har två sidor

Airbnb:s affärsidé har krockat med lokala lagar och attityder på många håll i världen, och uthyrningstjänsten anklagas för att operera i gråzonen. Motståndet mot Airbnb växer på många håll i takt med att tjänsten expanderar.

Färre lägenheter kommer till uthyrning på den vanliga bostadsmarknaden då hyresvärdar får in klart större summor på korttidsgäster. Det betyder bostadsbrist.

Jag får hjälp med att korta av på mitt bostadslån. Och jag tycker att det är intressant att träffa främmande människor, man hör så mycket intressant.

Ung kvinna som hyr ut sin soffa då och då.

Myndigheternas åga är just att bostadspriserna trissas upp då så många hyr ut sin bostad till turister under kortare eller längre tid.

Lokala invånare talar om störande invasion av turister i annars lugna bostadsområden med högljutt festande, nedskräpning och oljud i trappuppgångar. Endel invånare har också angett sina grannar för att bedriva Airbnb-verksamhet, vilket inte är ägnat att förbättra stämningen i huset.

hoprullad katt som ligger på söng och sover.
Bildtext Det autentiska och hemtrevliga lockar mången resenär.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

På många håll - även i Finland - drygar studerande ut kassan genom att hyra vidare ett subventionerat rum i en studentstiftelses bostad, vilket strider mot stadgarna.

Det finns också belägg för att lägenheter använts för prostitution, att verksamheten åtminstone delvis flyttat från hotell till privatlägenheter.

Airbnb har också beskyllts för rasism, särskilt i USA. Studier visar att personer med namn som antyder att de är mörkhyade mer sällan fick hyra bostad. Ett rum som var "upptaget" då de frågade visade sig vara tillgängligt när någon annan frågade efter det.

Försök att förbjuda och begränsa

Allt fler städer har stramat åt regelverket för att det ska bli svårare att hyra ut sin bostad via uthyrningssajter. I vissa länder har man direkt förbjudit privatpersoner att hyra ut sin bostad via Airbnb.

New York kräver numera att värden själv ska befinna sig i lägenheten om den hyrs ut för mindre än 30 dagar, vilket hotellbranschen ivrigt hejar på.

Staden hotar med höga böter för den som inte följer reglerna, vilket har fått Airbnb att stämma staden för att orsaka irreparabla skador för verksamheten, skriver The New York Times.

Invånare i New York protesterar mot Airbnb
Bildtext New York-bor protesterar mot Airbnb
Bild: JUSTIN LANE/EPA

I London hävdar till och med hyresvärdarnas förbund att trenden med korttidsuthyrning betyder färre hem till uthyrning, vilket i slutändan betyder höjda hyrespriser, skriver BBC/business.

För närvarande kan Londonbor hyra ut sin lägenhet upp till 90 dagar om året mot att de betalar kommunalskatt.

Över en tredjedel - drygt 7 000 objekt - av Airbnb:s bostäder i London ägs av någon som erbjuder två eller fler objekt, visar en utredning av nyhetssajten Buzzfeed.

En man förklarar i The Irish Times hur han hyr vidare 40 rum i andra hand som han själv hyrt i första hand - och att hyresvärdarna i fråga både känner till och godkänner hans verksamhet:

I Berlin är det sedan första maj i år helt förbjudet att hyra ut en hel lägenhet under en kortare period. Man får fortsättningsvis hyra ut ett rum i en lägenhet.

Jätteböter på omkring 90 000 euro hotar den som bryter mot förbudet. Förbudet motiveras med den allt tilltagande bostadsbristen i staden.

Turister ser på ljusshow i Berlin
Bildtext Berlin besöks av över 11 miljoner turister i året
Bild: KAY NIETFELD/EPA

I Reykjavik har myndigheterna lagstiftningsvägen försökt förhindra att yrkesmässiga hyresvärdar tar över Airbnb-marknaden.

Barcelona har redan länge försökt stoppa uthyrning av hela bostäder för kort tid. Sedan 2012 kräver lagen - med hot om jätteböter - att de som hyr ut hela sin bostad måste registrera sig hos den katalanska turistmyndigheten och få ett tillstånd. Om man inte får ett tillstånd måste man ta bort objektet från Airbn:s lista.

Vi bodde på en helt fantastisk ecolodge i Panama via airbnb. Alternativet hade varit stora lyxiga och dyra hotell. På det här sättet fick vi billigt, lugnt boende utan andra turister, hemlagad mat, privat delfinsafari - och fina diskussioner med ägarna när vi drack drinkar tillsammans på kvällarna.

Kvinna som reste tillsammans med kompisar.

Myndigheterna och många lokala invånare anser att det stora antalet turister förstör staden, och att den privata uthyrningsverksamheten är en av orsakerna till den enorma mängden turisten. Invånare har klagat på att högljudda och skräpande turister förstör friden för dem som bor där.

För närvarande måste uthyrarna betala en turistskatt på 0,45-0,65 euro per person per natt, och det är förbjudet att hyra ut sin lägenhet mer än fyra månader per år.

Folk på stranden i Barcelona
Bildtext Stränderna i Barcelona är fulla av turister och lokala under sommaren.
Bild: ANDREU DALMAU/ EPA

Även i Amsterdam debatteras frågan om att Airbnb har trissat upp bostadspriserna och att turister stör andra människor i bostadsområden.

Staden slöt redan 2014 ett avtal med Airbnb om att onlinetjänsten måste samla in och betala ut en turistskatt till staden. Sajten påläggs också att ta bort lägenheter i områden där det kommit klagomål.

Det var nog det värsta råtthål jag har sett. Men det visste man ju, för 10 euro natten. Helt i centrum men helt jätteskitigt.

Man som hyrde en liten lägenhet i Tallinn tillsammans med en kompis.

Man får inte heller tillåta uthyrning under totalt mer än 60 dagar om året och till fler en fyra personer i taget per lägenhet.

Airbnb har dock vägrat att lämna ut uppgifter på dem som bryter mot reglerna och har hänvisat till integritet.

Enkelt för bägge parter

Airbnb har en rad arrangemang för att minimera risken för bedrägerier och annat ickeönskvärt.

Den som vill hyra ett rum eller en lägenhet via Airbnb skapar ett konto på sajten och lägger upp en presentation av sig själv. Sedan letar man upp ett lämpligt boende och kontaktar värdarna med ett meddelande. Om rummet är ledigt och de vill hyra ut till dig blir du kontaktad av värden och bokningen sker via sajten.

Hyresbeloppet betalas till förmedlingen, som betalar ut dem till värden först dagen efter att du checkat in. På så sätt hinner kunden slå larm och stoppa ­betalningen om uthyraren inte lever upp till det som utlovats.

Vattenkran
Bildtext Delad toalett är vanligt då man hyr endast ett rum.
Bild: Yle/Roger Källman

I rummet brukar ingå sängkläder, handduk och tillgång till wc. I många fall får gästen använda köket då det är fråga om att hyra ett rum i en lägenhet. Om man hyr en helt lägenhet får kunden ofta disponera över alla utrymmen.

Som kund förbinder man sig att skriva en betygsatt recension av ­vistelsen som läggs upp på Airbnb:s hemsida. Alla recensioner kring ­en viss lägenhet samlas på ett ställe och ju bättre betyg ju högre upp på listan över objekt på samma ort kommer lägenheten. Den som försöker luras hamnar längst ned på listan och blir utan kunder.

Skattebjörnen vill veta vad du förtjänar på uthyrning

I Finland är det tillåtet att använda Airbnb (och andra liknade tjänster), men den som hyr ut måste redovisa för sin vinst till skattemyndigheterna.

Också i Sverige och Norge har skattemyndigheterna börjar intressera sig för dem som privat hyr ut sin bostad via Airbnb och liknande. I Norge vill man att Airbnb ska redovisa för vilka det är som hyr ut. De som hyrt ut sin bostad uppmanas att redovisa hur mycket de tjänat på uthyrning.

Inkomsten från verksamhet är skattepliktig kapitalinkomst hos oss. Från hyresinkomsten av sporadisk uthyrning får man dra av kostnaderna som orsakas av uthyrningen.

Jag ska nog meddela vad vi fått in. För inte vill man bli fast.

Man som hyr ut sin lägenhet i Helsingfors.

Om man har hyrt ut bara en del av bostaden ska kostnaderna stå i proportion till den uthyrda delens storlek och hyrestiden.

Skatt för uthyrning vid Airbnb:

Exempel från Skatteförvaltningen sida:

I en lägenhet hyrs ett rum ut för en vecka. Lägenhetsarean är 70 m2 och det uthyrda rummets area 14 m2, det vill säga 20 procent av hela arean.

I fråga om uthyrningsmånadens bolagsvederlag och övriga kostnader som hänför sig till hela lägenheten är de avdragsgilla kostnaderna räknade i proportion till tiden 7/30.

I proportion till arean är de 20 procent, det vill säga 7/30 x 20 procent = 4,67 procent.

Ett husbolag kan dock förbjuda Airbnb-verksamhet för lägenhetens ägare om det så önskar.

En person som bor på hyra kan ta underhyresgäst förutsatt att bostaden är minst en tvåa. Den som bor i en etta kan inte ha underhyresgäster, vilket innebär att tillstånd krävs av hyresvärden för att hyra bostaden vidare.

Studerande ligger på soffa
Bild: yle

Det vanligaste problemet med Airbnb i Finland är att grannar klagar på att trafiken av främmande människor i trappan ökar.

Hotell- och inkvarteringsbranschen anser att Airbnb förvränger konkurrensen. Mängden tillgängliga bostäder inom tjänsten uppgår nu till över 2 100 i Helsingfors och i hela landet är antalet cirka 3 800.

Enligt turism- och restaurangförbundet MaRa rf fanns det cirka 8 700 hotellrum i Helsingfors i fjol.

Diskussion om artikeln