Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

FC Slimmit spelar fotboll för integrering

Från 2016
Uppdaterad 25.10.2016 08:46.
FC Slimmits spelare samlade i en ring före en match.
Bildtext Spelarna i FC Slimmit kommer från ett tiotal olika länder.
Bild: Privat

Ekenäsföreningen FC Slimmit jobbar för integrering av invandrare i Raseborg. Laget spelar fotboll och futsal på distriktsserienivå.

- Vi har tävlingsinriktade spelare och många spelare som är riktigt duktiga i laget. Det gick inte så bra för oss i början av säsongen, senare gick det bättre, säger Isak Vilander som är något av ett allt i allo i FC Slimmit.

Slimmit nådde ingen topplacering i serien, men det är kanske inte heller det främsta syftet med den här verksamheten, säger Vilander.

Laget grundades så nyss som i mars och deltog i somras i det nyländska fotbollsdistriktets lägsta fotbollsserie division 6.

FC Slimmit hör till WAU rf, en riksomfattande organisation som är medlem i Bollförbundet.

Ett tiotal nationaliteter

FC Slimmit har också ett futsallag som säsongen 2016-17 kommer att delta i serieverksamhet. Laget kommer att spela i fotbollsdistriktets lägsta serie division 5.

- I laget spelar invandrare med varierande bakgrund. Vissa av dem har varit i Finland många år, medan några varit här endast några månader.

Isac Vilander lutar mot den stora eken.
Bildtext Isak Vilander är lagledare, tränare, materialförvaltare, bilchaufför och spelare i FC Slimmit.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

I FC Slimmit spelar araber från Syrien och Egypten, burmeser, kurder, greker, kosovoalbaner och nigerianer, en kamerunier och en halvtysk, berättar Vilander.

- Och visst finns det finländare i laget också.

Ger invandrare råd

Isak Vilander säger att FC Slimmit är mer än en idrottsklubb.

- Vi ordnar också olika möten och utflykter där det till exempel informeras om hur man kan bli företagare, ger råd om studier, om läroavtalsmöjligheter och överhuvudtaget ge möjligheter att komma in i arbetslivet och samhället.

Det något udda namnet FC Slimmit har en förklaring.

- Det är frågan om en förkortning från flera olika finska ord.

Slimmit står för finskans sosiaalinen (social), liikunnallinen (motionsinriktad), integroiva (integrerande), monikulttuurinen (mångkulturell), marginalisoitumista ehkäisevä (mot marginalisering), innostava (inspirerande) och työllistämistä edistävä harrastustoiminta (hobbyverksamhet som främjar sysselsättning).

Vilander har fungerat som ledare för projektet som finansieras av Undervisningsministeriet, Regionförvaltningsverket och Raseborgs stad.

- Raseborgs stad och Västra Nylands invandrarbyrå arbetar för integration av invandrare på många olika sätt. I två år har man ordnat olika projekt för att integrera invandrare genom motion. FC Slimmit är en del i detta arbete.