Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Lampa av betonglera

Från 2016
Uppdaterad 02.02.2018 12:38.
Strömsö inslag: Lampa av betonglera - Spela upp på Arenan

Nu är det högsäsong för lampor och belysning när mörkret kommer krypande. Här kommer ett tips på en enkel lampskärm som man kan göra på en kväll hemma vid köksbordet.

Visst ser det ut som betong men den är gjord av en hobbylera som bara behöver torka över natten. Av leran som blev över formade jag stenar som jag tryckte text på.

Grå betong är ett trendigt och snyggt inredningsmaterial. Något man gärna jobbar med utomhus och som kräver mycket utrymme och lätt stökar ner omgivningen rejält. Det är inte heller alltid helt lätt att bygga gjutformarna och lyckas med armeringen.

Använder man istället en lufttorkande hobbylera så kan man fritt pyssla på köksbordet med bara händer och skapa en hel del som man också kan göra med betong men framförallt kan man skapa mycket som inte är så lätt att gjuta i betong. I motsats till betong så är hobbylera dessutom ganska lätt när produkten torkat. När den är torr är det bara att måla eller lacka om man så vill.

Du behöver:

 • Lufttorkande hobbylera som ser ut som betong (till min lilla lampskärm går det åt 2 paket)
 • Kavel eller en flaska
 • Kniv
 • Bakplåtspapper
 • Vatten
 • Lampsladd med lamphållare
 • Målarfärg och pensel
Lera formad som en cylinder med botten och ett hål i bottenplattan.
Bildtext Leran ljusnar när den torkat.
Bild: Yle/Lee Esselström

Så här gör du:

 1. Leran är mycket lättarbetad så det är bara att börja på och forma den som du vill. Använd vanligt bakplåtspapper som arbetsunderlag. Jag valde att kavla ut två plattor, ca 1 cm tjocka och foga ihop dem till en lång rektangulär bit. Kanterna kan jämnas med en vanlig kökskniv.
 2. Sedan ställde jag biten på kant och formade den till en cirkel. Leran kan bearbetas med fingrarna, om det känns lite torrt kan man blöta fingrarna med lite vatten och jobba bort sprickor etc.
 3. Kavla ut en bottenplatta och skär till den så att den passar cylindern.
 4. Forma en korv som du skarvar med på insidan och fäster botten och vägg vid varandra. Sväng och bearbeta andra sidan så att botten sitter fast.
 5. I botten skär du ut ett hål som är anpassat till lampsladden och hållaren som du valt. Tänk på att leran krymper något när den torkar så hålet bör vara större.
 6. Om väggarna är tunna kan det behövas stöd innuti under torktiden. Knöla isåfall ihop lite tidningspapper och lägg inne i lampskärmen. Låt torka över natten med botten mot bordet. Sväng den andra vägen följande morgon för att få den att torka helt.
 7. Måla eller lacka om du så tycker. Jag lät färgen rinna lite över kanten som en effekt. Låt torka.
 8. Fäst lampsladden och häng upp.
Lampa som lyser på örter
Bild: Yle/Lee Esselström
Lampa som lyser på örter
Bild: Yle/Lee Esselström

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln