Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Case Smigun rör på sig - norsk trippel i Turin på gaffeln

Från 2016
Uppdaterad 24.10.2016 16:31.
Kristina Smigun med en guldmedalj från OS i Turin 2006.
Bildtext Kristina Smigun med en guldmedalj från OS i Turin 2006.
Bild: / All Over Press

På vårvintern 2006 vann estniskan Kristina Smigun-Vähi dubbla OS-guld i Turin och trots att hon enligt norska TV2 lämnat både ett positiva A- och B-prov har saken inte avancerat. Inte förrän nu, verkar det som.

Smigun, idag 39 år gammal, vann både 10 kilometer med klassisk skidteknik och skiathlon-tävlingen över 15 kilometer vid Turin-OS 2006.

I december 2013 skall nya tester av Smiguns dopningsprover från 2006 ändå ha visat positiva resultat, vilket också Estlands olympiska kommitté bekräftat för TV2. Smigun har däremot vägrat att acceptera testmetoderna och resultaten och har överklagat till idrottens skiljedomstol CAS.

– Alla min tester, varenda en, var rena. De måste ha varit det eftersom jag aldrig använt några förbjudna substanser. Det känns ofattbart men i dag har jag hamnat i en ny situation där jag måste kämpa för min rätt, sade Smigun-Vähi 2014 i ett uttalande till nyhetsbyrån AP.

På grund av Smiguns överklagan har internationella olympiska kommittén inte publicerat testresultaten från Turin-OS 2006. Ett beslut i frågan har varit på tapeten redan sen år 2015, men både Wada, CAS, IOK och Smigun-lägret har haft locket på under hela processen.

Nu är det Beckie Scott, kanadensisk medlem i Wadas idrottarkommitté, som säger till TV2 att ärendet börjat röra på sig i CAS.

- Wada är inte inkopplade i fallet, men vi har förstått att det skall röra på sig denna vecka. Wada kommer att informeras när man nått ett beslut. Fallet är däremot väldigt komplicerat, så det kan dröja länge med ett beslut i frågan, säger Scott.

Ifall Smigun blir av med sina medaljer blir det en norsk trippel på 10 kilometer med Marit Björgen som etta, Hilde Gjermundshaug Pedersen som tvåa och Kristin Störmer Steira som trea.

Steira tar enligt de eventuella nya resultaten på skiathlonen också ett OS-brons bakom Jevgenija Medvejeva från Ryssland och Katerina Neumanova från Tjeckien.

Diskussion om artikeln