Flygekorren blir allt vanligare i Helsingfors
Flygekorren har blivit vanligare i Helsingfors. Det visar en ny rapport från Helsingfors miljöcentral. I nordvästra Helsingfors har antalet revir tredubblats på två år.
I mars 2014 hittade Helsingfors miljöcentral 12 revir för flygekorrar i nordvästra Helsingfors. När miljöcentralen i år undersökte samma område, fanns det 39 revir på samma område. Bäst trivs flygekorren i Centralparken, där man hittat 25 revir. Det finns också flygekorrar i Mejlans och Tali.
- Det är tydligt att flygekorren efter många årtiondens frånvaro har återvänt i stora grupper till huvudstaden, säger Helsingfors miljödirektör Esa Nikunen i ett pressmeddelande.
Också i andra delar av Helsingfors har antalet flygekorrar ökat. I den nya rapporten har miljöcentralen hittat 4-5 revir i nordöstra Helsingfors. Flygekorrar har påträffats i Gumtäkt, Grindbacka, Rönnbacka och Malm. För att hitta flygekorrarna har forskarna letat efter deras spillning.
Flygekorren har blivit stadsbo, men äter ännu skogens föda
Enligt Helsingfors miljöcentral är stadens flygekorrar inte längre rädd för mänskor, hundar eller trafik. Men till skillnad från många andra arter som blivit stadsbor är flygekorren inte beroende av människan. Flygekorren äter samma föda som tidigare och djurets levnadsvanor har förändrats rätt så lite.
Enligt rapporten är flygekorrarnas spridning ett tecken på att man har beaktat naturens mångfald vid skötseln av stadens skogar. Flygekorrarna bor i blandskogar, de behöver både granar att söka skydd i och lövträd vars knoppar de äter. Flygekorren är en skyddad art och enligt lagen får dens boplatser inte förstöras eller försämras.
Flygekorre är blygekorre
Den skyddade flygekorren trivs som handen i handsken i urbana Helsingfors. Det är här den får leva ostört och glida runt från träd till träd. Men trots att den nu flyttat permanent till huvudstaden, så är det lättare sagt än gjort att hitta spår av den mytomspunna gnagaren.