Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgien vägrar fortfarande att underteckna EU:s frihandelsavtal med Kanada

Från 2016
Uppdaterad 24.10.2016 18:10.
Valloniens socialdemokratiska premiärminister Paul Magnette har lett motståndet mot frihandelsavtalet med Kanada
Bildtext Valloniens socialdemokratiska premiärminister Paul Magnette har lett motståndet mot frihandelsavtalet med Kanada
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Belgien kommer inte att underteckna EU:s frihandelsavtal med Kanada. Det säger premiärminister Charles Michel efter samtal med regionala partier.

Det innebär att EU inte kan underteckna det så kallade Ceta-avtalet med Kanada som planerat på torsdag.

Charles Michel säger att han har meddelat Europeiska rådets ordförande Donald Tusk om att Vallonien, den fransktalande delen av Belgien, inte godkänner avtalet.

EU gav Belgien tid till i kväll att lösa sin inre tvist om frihandelsavtalet men Vallonien höll fast vid sitt motstånd ända till slutet.

Michel tillade att det ännu är möjligt att godkänna avtalet, men han sade inte hur det kunde ske.

Avtalet röstades ner förra veckan

Valloniens regionala parlament förkastade avtalet i slutet av förra veckan.

EU:s handelsministrar skulle klubba igenom avtalet i tisdags för en knapp vecka sedan men kunde inte göra det på grund av motståndet bland tre miljoner valloner i Belgien.

- En del vill sätta tryck på oss, men det lyckas inte konstaterade Valloniens socialdemokratiska premiärminister Paul Magnette efter beslutet i det regionala parlamentet.

Kräver nya förhandlingar

Magnette sade att Kanada var redo att ge vallonerna mer tid och mer flexibilitet för överläggningar än många EU-länder var beredda att göra.

Magnette har krävt nya förhandlingar om avtalet och han har varit irriterad på kommissionen som enligt honom inte har lyssnat på vallonernas invändningar.

EU:s handelskommissionär, svensken Cecilia Malmström var kritisk då EU:s handelsministrar inte kunde godkänna avtalet förra veckan.

- Om EU inte lyckas godkänna ett avtal med Kanada, hur ska vi då lyckas komma överens om Storbritannien om Brexit, undrade Malmström.

Ceta har varit rätt okontroversiellt i motsats till TTIP, EU:s frihandelsavtal med USA, som verkar ha begravts för tillfället.

Diskussion om artikeln