Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lågvatten kan leda till problem med att få upp båten - hamnen i Gäddvik är grund

Från 2016
Gäddviks båthamn
Bildtext Gäddviks båthamn är annars också grund. Under helögen var vattenståndet minus sextiofem centimeter.
Bild: Yle/Carina Bruun

Det är exceptionellt lågt vatten i huvudstadsregionen just nu. I Helsingfors så lågt som runt minus 60 centimeter. Det här kan leda till problem med att få upp båten till vinterförvaring.

Esbopolitikern Fred Granberg har sin egen båt i Nokkala i Mattby. I helgen var han med om att ta upp en båt och operationen förlöpte utan problem.

Fred Granberg, esbopolitiker
Bildtext Fred Granberg menar att Esbo stad lovat muddra upp viken i Gäddvikens båthamn.
Bild: Yle/Carina Bruun

- Visst kan det bli problem ibland. Det beror också på hur lång rampen är, i vissa äldre hamnar är den kort och då är det svårare att få upp båten vid lågvatten.

Nokkala är en relativt modern hamn med en lång ramp, så därför har man inte stött på större problem där.

Visst är vattnet väldigt lågt, det ser man med blotta ögat. Hoppas det här inte håller i sig länge, nästa sommar måste det finnas mer vatten.

Kommodor Heikki Solin

Mer vatten nästa sommar

En av huvudstadsregionens största småbåtshamnar är småbåtshamnen i Gäddvik, som också i vanliga fall är grund. Enligt Fred Granberg står där fortfarande båtar som inte har vågat sig i väg på grund av det låga vattnet.

- I morse var vattenståndet minus 30 centimeter. Men för några dagar sedan var det minus 65 och då vågar jag påstå att vissa av de segelbåtar som finns kvar inte har kunnat åka iväg, säger Granberg.

Gäddvikens båthamn
Bildtext Segelbåtarna lyfts upp i Finno båthamn och måste därför ta sig ut ut viken frän Gäddvik. Vid lågt vattenstånd kan det vara svårt.
Bild: Yle/Carina Bruun

I Gäddvik finns det inte särskilt många vinterförvaringsplatser, utan de flesta seglar eller kör sina båtar till till exempel Finno och tar upp dem där.

- Om det är väldigt lågt vatten, kan det på vissa ställen slamma igen. Då kan båtarna fastna. Men Esbo stad har lovat att muddra upp viken, säger Granberg.

I hamnen i Gäddvik håller Espoon merenkävijät till och kommodor Heikki Solin säger att vattnet är verkligt lågt just nu.

- Visst är vattnet väldigt lågt, det ser man med blotta ögat. Hoppas det här inte håller i sig länge, nästa sommar måste det finnas mer vatten.

Diskussion om artikeln