Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HFD i Sverige: Fotografering från drönare totalförbjuds

Från 2016
Uppdaterad 24.10.2016 22:53.
drönare vid invigningen av nickby hjärta 07.10.16
Bild: Yle/Stefan Härus

Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige har beslutat att all fotografering från drönare förbjuds. Det enda undantaget är om syftet med flygningen är att förhindra brott, skriver Aftonbladet.

– Det här beslutet tar död på en hel bransch, säger Gustav Gerdes, ordförande i branschorganisationen UAS Sweden. Han säger att han inte i sin vildaste fantasi hade kunnat tro att det här skulle kunna bli utfallet.

Gerdes bedömer att alla seriösa aktörer nu ställer sina drönare på marken men att det samtidigt kommer att finnas en stor grupp som struntar i de nya reglerna.

Fotografering från drönare, används i olika sammanhang. Bland annat mäklare, lantmätare, journalister och trädgårdsmästare använder sig av mindre radiostyrda luftfarkoster. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen förbjudit den här typen av fotografering.

Handlar om övervakningskamera

Domstolen slog den 21 oktober fast att en drönare med kamera är en övervakningskamera. För att använda en sådan kamera krävs det tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

Tillstånd kan erhållas bara om syftet med fotograferingen är att "förhindra, utreda eller avslöja brott samt att förebygga olyckor".

Rättsprocessen har drivits av Datainspektionen som pekar på att drönarkamerorna kan användas för personövervakning.

Tyvärr slår det här hårt mot våra möjligheter att bevaka och dokumentera såväl nyheter som viktiga händelseförlopp.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén

Det finns redan i dag ett tydligt regelverk över hur drönare får användas och att på det här sättet totalförbjuda användandet är en överreaktion. Drönare är ett värdefullt journalistiskt arbetsverktyg, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Kvanthopp - video: Multikopter, quadkopter, drönare... Kvanthopp besöks av obemannade farkoster - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln