Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikcafét After Eight förlorar utbildningen av kulturmontörerna

Från 2016
Musikcafé After Eight
Bild: YLE/Patrik Enlund

Musikcafé After Eight i Jakobstad förlorar sin utbildning av kulturmontörer. Optima har beslutat flytta utbildningen till yrkesinstitutets utrymmen. Det handlar om ekonomi, säger direktör Rabbe Ede.

Det var tråkigt, säger Mekki Andersson på After Eight. Samarbetet inleddes med Optima år 2005 och sen dess har 15 ungdomar antagits till utbildningen vart tredje år. Idén att utbilda kulturmontörer föddes på After Eight.

- Vi tycker att vi har skapat en unik utbildning som platsat bra på After Eight, säger Mekki Andersson.

Till en början var det litet trevande, men efter något år fann man de rätta formerna. Nu har man utbildat ungdoms- och fritidsinstruktörer med kulturen som arbetsfält.

Mecki Andersson på After Eight i Jakobstad.
Bildtext Mecki Andersson.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Handlar om pengar

Det är en nischad utbildning som man kunde ha byggt vidare på istället för att lägga ner den på After Eight, säger Andersson.

På Optima säger direktör Rabbe Ede att det handlar om ekonomi. Utbildningen läggs inte ner, men flyttas till Optimas utrymmen. Det blir billigare, man sparar i hyres- och lönekostnader.

- Vi är i dag 21 färre anställda på Optima jämfört med i våras, säger Ede.

Samarbetsförhandlingarna tidigare i år gav inbesparingar på 800 000 euro. Ändå räcker det inte och nästa år kommer Optima att göra ett minus år.

Nu närmast inväntar man på Optima besked om nästa års finansiering. Blir en större del av budgeten resultatbaserad finansiering borde det gynna Optima, säger Rabbe Ede.

Optima har i sju år rankats på första plats bland landets 47 stora utbildningsanordnare och det ger en extra utdelning.

Diskussion om artikeln