Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Saara Aalto är X Factors Youtube-drottning

Från 2016
Uppdaterad 10.04.2019 16:56.
Den finländska sångaren Saara Aalto på scenen i brittiska X Factor.
Bildtext Saara Aalto uppträder med Björks gamla hitlåt It's Oh So Quiet.
Bild: WENN/AOP

Om man kunde dra slutsatser från tittarsiffror på Youtube skulle finländska Saara Aalto vinna brittiska X Factor. Aalto är nu den mest sedda X Factorartisten på Youtube för tredje veckan i rad. I söndags tog hon sig vidare från den senaste deltävlingen i X Factor.

I deltävlingen förra helgen sjöng Aalto Björks hitlåt It's Oh So Quiet och det klippet har redan över 1,5 miljoner visningar på Youtube. De andra liveuppträdandena som Aalto har gjort i tävlingen har också rejält över en miljon visningar.

Den mest populära videon på Youtube är Aaltos första liveuppträdande, tolkningen av Frozen-signaturmelodin Let It Go. Det klippet har setts över 1,7 miljoner gånger.

De andra tävlande når inte upp till de siffror som Saara Aalto kan uppvisa. Den tävlande som kommer närmast är Matt Terry, vars version av I'll Be There har setts ungefär 245 000 gånger på Youtube. Matt Terry är tävlingens förhandsfavorit och vadslagningsbyråerna tippar honom som vinnare.

De finländska fansens förtjänst?

Brittiska X Factor sänds endast på en betalkanal i Finland. Saara Aaltos framgångar på Youtube kan alltså delvis ha att göra med hennes finländska fans som vill se hennes uppträdanden. Aaltos manager Meri Sopanen tror ändå inte att de fina siffrorna endast kan förklaras med stödet från hemlandet.

- Här finns det så många miljoner människor så att om publiken hellre skulle vilja titta på en britt skulle den artisten gå förbi på en gång, säger managern som befinner sig i England.

Sopanen förklarar Aaltos Youtube-framgångar med Aaltos exotiska finländska ursprung.

- Hennes häftiga och speciella scenshow väcker också intresse hos publiken.

Sopanen tror också att publiken tittar på Aaltos uppträdanden på Youtube fler än en gång.

Brittisk press hyllar Aalto

Saara Aaltos framgångar i helgens X Factor har också väckt en del uppmärksamhet i brittisk media. Enligt The Telegraph fick Aalto äntligen visa sin konstiga sida på ett roligt sätt genom att uppträda med Björks gamla hitlåt. Tidningen skriver att Aaltos tolkning av It's Oh So Quiet blev så pass kitschig och överdriven att Aalto med den vann över tittarna på sin sida.

The Telegraph skriver också att Aalto förtjänar att gå vidare efter att två veckor i rad ha varit bland de tre sämsta. Tidningen tycker att Aalto är begåvad till skillnad från Honey G som enligt tidningen fick stående ovationer av domarna endast för att öka tittarsiffrorna.

The Evening Standard skriver att Aalto nu verkligen är på gång och att hon inte förtjänade bottenplaceringar de senaste veckorna.

- Jag skulle vara rädd om jag var med i tävlingen, skriver redaktören.

På helgen gäller det igen

Saara Aalto uppträder nästa gång på lördag. Då är temat Fright night, alltså skräck, och är kopplat till halloween.

Aaltos manager Meri Sopanen säger att det inte finns nån tid att vara nervös eftersom tempot i tävlingen är så högt.

- Då man äntligen kommer i säng på söndag kväll är det genast på måndag morgon dags för nya repetitioner och nya låtval med musikteamet.

Sopanen tror att också den här veckan blir Aaltos vecka.

- Vi kör på bra feelis. Hur det än går har vi lyckats så här långt. Varje framträdande är alltid en vinst.

Aalto hör till gruppen över 25-åringar i X Factor och tränas av Sharon Osbourne. Nu är nio tävlande med i tävlingen och de tre bästa tar sig till finalen.

Ursprungstext: Pia Parkkinen, Yle Uutiset