Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första snön på kommande – ”Byt till vinterdäck nu”

Från 2016
Uppdaterad 25.10.2016 16:10.
Dubbdäck är fortfarande populärare än friktionsdäck.
Bildtext Dubbdäck får användas från och med november. Om väglaget är dåligt får bilisterna ändå byta till dubbdäcken redan efter 1 oktober.
Bild: Yle/ Rose-Marie Sundström

På tisdag och onsdag faller den första snön på flera håll i landet. Däckföretagare Stig Lytz rekommenderar bilister att byta till vinterdäck så fort som möjligt.

Meteorologiska institutet, FMI, varnar för att nederbörden leder till försämrat väglag de kommande dagarna. Natten till torsdag blir det kallare, vilket ytterligare försämrar väglaget.

- Jag skulle ge tipset att sätta på vinterdäcken nu, absolut!

Säsongen för däckbyte har börjat och Lytz däckservice i Vasa har redan fullt upp med att byta däck på kundernas bilar. Köerna är ändå inte speciellt långa, men det kan förändras snabbt.

- Kommer det snö blir det kaos, säger Stig Lytz.

Han rekommenderar att speciellt de som kör bil tidigt på morgonen byter till vinterdäck så fort som möjligt.

Halkan farligare än snön

I Södra Finland faller den första snön i början av november. I Mellersta Finland och Österbotten brukar det komma snö redan i oktober, visar FMI:s statistik.

- Det är egentligen inte snön som är farlig, utan isen. Snön smälter på dagen och till natten har den frusit till is. Då gör man ingenting med sommardäck längre, säger Lytz.

Splitternya bildäck.
Bildtext Friktionsdäck, som får användas året om, har blivit allt vanligare. Enligt Stig Lytz har 5-10 procent av kunderna övergått till friktionsdäck.
Bild: Yle/ Rose-Marie Sundström

Hur vanligt är det att bilister lämnar däckbytet till sista minuten?

- Det är tyvärr rätt så vanligt. De sista kommer alltid i slutet av november.

Friktionsdäck blir vanligare

Friktionsdäcken har blivit vanligare men majoriteten av bilarna kör fortfarande med dubbdäck.

- Friktionsdäcken har blivit bättre hela tiden och vi säljer allt mer av dem. Men på is biter dubbdäck betydligt mycket bättre.

Friktionsdäck får användas året om medan dubbdäck får användas från första november till sista mars, eller den första helgfria måndagen efter påsk.

Ett två euros mynt används för att mäta mönsterdjupet på friktionsdäck.
Bildtext Ett två euros mynt kan användas för att mäta mönsterdjupet på vinterdäcken. Om den silverfärgade kanten på myntet inte syns är däcken i tillräckligt bra skick.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

- Det är aldrig för sent att byta men man ska sträva efter att byta i tid. Ju tidigare man byter desto bättre, säger Lytz.

Man får ha ändå vinterdäck med dubbar från och med den 1 oktober om väglaget är dåligt. Däckens mönsterdjup ska vara minst 3mm, men det rekommenderade djupet är 6mm. Djupet kan lätt kontrolleras med ett två euros mynt, vars silverfärgade kant är 4mm.

Vinterdäcken ska senast vara på den 1 december och får tas av i mars.

Meteorologiska institutet förutspår snöfall i stora delar av landet de kommande dagarna:

Diskussion om artikeln