Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mindre radioaktiv läcka i Norge under kontroll

Från 2016
Uppdaterad 25.10.2016 15:53.
Karta med Halden och Oslo
Bild: Yle

Ett radioaktivt utsläpp har skett i en forskningsreaktor i Halden i Norge. Läckan är under kontroll, och inga konsekvenser har noterats vare sig för hälsa eller miljö, säger myndigheterna. Nyheten om läckan gavs ut först efter ett dygn.

Det handlade om ett mindre utsläpp av radioaktiv jod i en forskningsreaktor, uppger det statliga strålsäkerhetsinstitutet i Norge.

Än så länge har man inte iakttagit några konsekvenser vare sig för hälsa eller miljö, säger myndigheterna enligt Aftenposten.

Jod är en klyvningsprodukt i kärnreaktorer och en radioaktiv isotop. Jod tas upp väldigt snabbt av kroppen. Vid en kärnteknisk olycka kan myndigheterna dela ut tabletter med stabil (icke radioaktiv) jod för att förhindra att den radioaktiva isotopen tas upp i sköldkörteln.

Läckaget inträffade på måndag. Enligt Aftenposten skedde hade det uppstått ett tekniskt fel i samband med hanteringen av bränsle i reaktorhallen.

Strålsäkerhetsmyndigheterna undersöker nu orsaken till att läckaget kunde uppstå. Samtidigt utreds det varför informationen om olyckan gavs ut först i dag.

Diskussion om artikeln