Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Amerikanska nöjesvärlden: Finnar överallt

Från 2016
Uppdaterad 26.10.2016 10:43.
Matt Damon som Mark Watney i The Martian.
Bild: TM & © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. Not for sale or duplication.

Trots ivrig emigration i tiderna är numera finskamerikanernas andel av hela befolkningen sisådär 0,2 procent. Men det hindrar verkligen inte detta illustra folk att sätta stor prägel på kultur, vetenskap, nöjes- och Hollywoodfronten. Vi ska ta en titt på amerikafinländare som lämnat avtryck, en del mer - andra mindre.

Just nu är Marissa Mayer på tapeten, president och vd för Yahoo. Inte illa för en tjej, född i Wisconsin och med finländskt ursprung från mammans sida. Mayer har sagt att hon växte upp bland massor av Marimekkokläder, som var mammans favoriter. En detalj som hon på olika sätt framhåller i sitt dagliga värv.

Mr Dolbys mormor från Terjärv/Kaustby

Inom innovationsbranschen har vi en kille med rötterna i Terjärv och Kaustby som visat framfötterna! Det här är inte kattskit. Hur många gånger har du inte sett etiketten Dolby Sound när du gått på bio? Eller i eftertexterna till tv-filmen, eller bara på din Bluerayspelare?

Ray Dolby föddes i Portland, Oregon, som son till Earl Dolby och Ester Eufemia Strand. Hennes föräldrar August Strand och Emma Kentala emigrerade i tiderna från Österbotten, och resten är historia. Men i ett nötskal kan man säga att Dolby revolutionerade musik- och biografteknologin. Totalt har 850 miljoner Dolbylicensierade produkter sålts, och inte mindre än 29000 biografer runt om i världen använder Dolby Digital Surround Sound. Verkligen inte illa jobbat, eller hur?

Hollywood, glitter och glamour

Vad sägs om en sväng via Hollywood och dess fantastiska finnättlingar? Vi har den vackra Pamela Anderson förstås, som nog är mest känd från Baywatch-serien. Hennes gammelfarfar Juho Hyytiäinen kom från Saarijärvi, och ändrade namnet till Anderson när han emigrerade till Kanada för drygt 100 år sen.

Matt Damon, hör ni. Ni ser honom från filmen "Martian" som artikelns huvudbild. Oscarsvinnarens mamma Nancy har både svenskt och finländskt påbrå. Hon hette från början Pajari.

Jessica Lange är följande på listan. En av Hollywoods leading ladies. Tänk bara 70-talsversionen av "King Kong", "Tootsie" och "Postmannen ringer alltid 2 gånger". Hennes farfar Georg Ilmar Sahlman, jepp, han kom i tiderna från vårt arma land.

Den något surrealistiske regissören David Lynch är nästa man till rakning. Skaparen av "Twin Peaks" och "Mulholland drive". Gammelmormor hette Sundholm, och var finlandssvensk.

Vampira skrämde skiten ur folk

Vi ska ju inte heller glömma Vampira. Amerikansk tv:s första skräckvärdinna. Finlandsfödda Maila Nurmi skapade sin roll själv och blev med den ett hushållsnamn på 50-talet. Nurmi var född i Petsamo och flyttade till Ohio med sina föräldrar när hon var två år gammal. Hon påstås ha sagt att hon var brorsdotter till Paavo Nurmi, och att hon kunde prata med James Dean bortom graven. Det ni!

Finska rötter har också hårdrockaren David Mustaine, som fick sparken från Metallica. Numera är han ju sångare i Megadeath.

Jean M. Auel blev världsberömd med sin storsäljande roman "Grottbjörnens folk" 1980. Född i Illinois som Jean Untinen. Hennes far- och morföräldrar emigrerade hela bunten från Finland.

Marttinen tecknade under självständighetsdeklarationen

John Mortons föräldrar hette Marttinen och emigrerade på 1700-talet till Pennsylvania. Han ändrade sitt namn till Morton, gjorde karriär, och var en av de delegater som tecknade under den ameikanska självständighetsdeklarationen. Med andra ord, han var en av "The Founding Fathers". Han kunde ha blivit precis vad som helst, men dog i lunginflammation bara ett halvår efter signeringen. Denne Morton ska jag återkomma till inom kort i en kommande historisk serie.

Kom Buffalo Bill från Limingo?

Vi avslutar med den mest osannolike amerikafinnen på den här listan. Får jag presentera...Buffalo Bill! Hans förfäder lär ha utvandrat från Limingo och hetat Kotilainen. Därifrån är ju steget inte långt till det namn vi känner honom under, William F. Cody. Jag har sjäv besökt staden Cody vid foten av Klippiga bergen och besökt hans Buffalo Bill Historic Center. Det är nu inte riktigt säkert att förfäderna faktiskt kom från Finland, det finns andra teorier också. Men hej, skullle det inte vara "najs" om det stämde. Buffalo Bill var ju en av de mest mytiska Vilda västern-figurerna, Ponnyexpressryttare, indiankrigshjälte, buffeljägare och cirkusdirektör.

Historisk serie på kommande

Någon av de här prominenta personerna dyker kanske upp snart i en ny serie här på Yle Vega. Vi kallar den Historiens vingslag och där kommer jag tillsammans med gymnasielektorn Karl-David Långbacka att gå igenom tio viktiga årtal med vidhängande berättelser. Det första vi tittar närmare på blir årtalet 1066, och slaget vid Hastings. Häromdagen uppmärksammades ju 950-årsdagen av det slaget.

Källa: Kathleen Harris, producent för Ink Tank Media i Helsingfors. Hon har skrivit artikeln Finntastic! 13 celebrities you didn't know are Finnish Americans

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln