Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk advokat kämpar mot Facebook

Från 2016
Uppdaterad 16.11.2016 16:30.
Advokat Chan-jo Jun.
Bild: Yle/ Johnny Sjöblom

Han har fått nog av alla hatkommentarer på Facebook. Ja, eller egentligen på att Facebook låter de här kommentarerna stå kvar. Redan ifjol försökte Chan-jo Jun få företaget och dess ledning inför domstol och nu försöker han på nytt.

– Här har vi till exempel en mycket grov kommentar om judar. En kommentar som slutar med hälsningen ”Sieg Heil” och på så sätt är direkt straffbar. Det här är väl så hatiskt och tydligt som det kan bli, säger advokaten Chan-jo Jun när vi går igenom hatkommentarer som han har sparade på sin dator.

Exemplen där kommentarerna direkt strider mot tysk lag är många, det handlar om allt från den redan nämnda hälsningen till att förneka förintelsen. Förutom mot judar, riktar sig kommentarerna mot flyktingar, muslimer och politiker.

Trots att Jun så gott som dagligen anmäler kommentarer till Facebook, så hänger de för det mesta kvar.

– Jag utgick i fjol somras från att Facebook nog tar bort kommentarer som de får veta om. Jag gjorde ett test och till min stora förvåning märkte jag att inget händer. Skulle de då ha reagerat, så skulle jag knappast ha gått vidare på den här saken, säger Jun.

Skenbar öppenhet

Men det var i stället just precis vad advokaten Jun gjorde.

Han vände sig till åklagaren i Hamburg för att ställa Facebook och företagets högsta ledning till svars för bland annat medhjälp till hets mot folkgrupp.

– Åklagaren konstaterade ändå att tysk rätt inte gäller i det här fallet, så man lade ner utredningen strax efter att den hade inletts. Sannolikt hängde det här också ihop med vissa politiska bedömningar, säger Jun.

Utåt presenterar sig Facebook gärna som ett transparent och för sina användare mycket lyhört företag. Som till exempel i februari i år då firman bjöd in folk till ett så kallat townhall-möte i Berlin.

Plats för några spontana kritiska frågor fanns ändå inte. Hatkommentarerna behandlades i en enda, sannolikt på förhand bestämd fråga.

Åklagaren i München utreder

– På Facebook är man bra på kurragömma. Lagen säger att ett företag är ansvarigt först då man har kännedom om innehållet. Jag försöker nu hela tiden informera dem om hatkommentarer, så att det här villkoret ska uppfyllas.

– Om man anmäler kommentarer via Facebooks egna verktyg, bestrider de ändå alltid att de har fått den här informationen. Jag har nu i stället börjat skicka printade skärmdumpar till de Facebookadresser jag känner till.

Jun skickar pappren i rekommenderade brev och på så sätt har han svart på vitt att Facebook har tagit emot breven och på så sätt bevisligen har kännedom om innehållet.

Med det här materialet har han nu vänt sig till åklagarämbetet i München, som i början av november bekräftade att man har startat utredningar mot Facebookgrundaren Mark Zuckerberg och flera av företagets högsta chefer.

”Att diskutera fungerar inte”

Vid advokaten Juns kansli i staden Würzburg kretsar det mesta kring IT. I fallet Facebook tycker Jun ändå att han och hans kansli står rätt ensamma. Politikerna står för det mesta handfallna.

– Man måste nu framför allt se till att tysk lag gäller i Tyskland. Att sätta sig ner och diskutera med representanter för Facebook, så som justitieminister Heiko Maas har valt att göra leder ingenstans.

– Genom lagstiftningen måste vi se till att företag som Facebook i Tyskland representeras av en konkret person som bär ett personligt ansvar för verksamheten, säger Jun.

Och att Facebook kategoriskt skulle vara emot att censurera innehåll är ju inte fallet.

Så fort till exempel något naket dyker upp så tas det bort, så som fallet med den historiska bilden av den flyende nakna flickan från Vietnamkriget visade.

– Problemet är inte att ett visst innehåll är omöjligt att ta bort. Problemet är helt enkelt att viljan saknas. Man får därför inte ge Facebook makten att ensamt välja vad som får finnas kvar och vad som måste bort.

– Jag vill absolut inte att Facebook ska censurera mer, jag vill bara att man tar bort de rätta sakerna, säger Jun.

"Kommentarer är pengar"

Men att Facebook frivilligt skulle börja ta bort mer hatkommentarer tror Jun ändå inte.

– För Facebook finns inget bättre och mer vinstbringade än känslomässiga diskussioner, därför uppmanar man också folk att gå in och ta ställning mot hatkommentarer. Det här gör man delvis av ett rent ekonomiskt intresse och det leder oftast bara till att känslorna går ännu mer heta.

Den enskilda användaren har enligt Jun nästan inga möjligheter att påverka. Han rekommenderar i alla fall alla användare att fortsätta att anmäla kommentarer till Facebook.

– Men det är nog i första hand nu staten som har ett ansvar att visa Facebook var skåpet ska stå.

Själv har han i dagens läge svårt att komma i kontakt med representanter för Facebook. Senast han personligen försökte ge över sina papper med hatkommentarer, tog representanten för företaget bevisligen till flykten.

– De undviker mig nog så gott det går. Jag är nuförtiden persona non grata, skrattar advokaten Chan-jo Jun.

Diskussion om artikeln