Brist på kommunikation sätter käppar i kärlekshjulet
Genusforskaren Maiju Parviainen kritiserar i sin kommande doktorsavhandling finländska sexologer och sexualterapeuter för att vara för trångsynta och entydiga i sitt synsätt på sexets roll i parrelationen. Hon säger dessutom att parförhållanden ingalunda behöver vara monogama, utan olika konstellationer kan vara möjliga.
I sin forskning konstaterar Parviainen att det inom sexologin råder en uppfattning om att brist på sex oundvikligen leder till problem i förhållandet som maktkamp, otrohet eller hot om skilsmässa. Hon uppmanar sexologer och sexualterapeuter att bredda sitt synsätt och inse att ett lyckligt parförhållande inte behöver innehålla sex. Parviainens påståenden väckte varierande åsikter bland Svenska Yles publik.
"Har levt ihop i 40 år och inte haft sex under de senaste 10 åren. Ingendera har behov längre. Vi mår bra ändå och är lyckliga som få tror jag. Men enligt alla parterapeuter borde vi antagligen ha skilt oss för länge sedan."
Har levt i öppet förhållande i 20 år. Skulle aldrig kunna ha bara en sexpartner hela livet men det betyder ändå inte att jag och min partner ligger runt utan vi väljer noga. Har aldrig funderat på att skilja mig för att sexet inte känns så spännande efter många år tillsammans."
"Avkristningen av vårt land leder just till sånt här trams. Vilka exempel barnen får om ena eller båda föräldrarna ligger runt. Har man inte sex i ett förhållande kan man få hjälp med det, och då ska terapeuten verkligen inte komma med förslag på otrohet!"
Många söker hjälp för lustproblematik
Anna Kolster som är sexualterapeut på Sexpo-stiftelsen håller inte med om att alla inom branschen skulle tänka på samma sätt.
- Vi utbildar nästan hundra sexologer om året och jag tycker inte att vi betonar att det är viktigt att ha sex i ett förhållande. Man kan säkert ha ett lyckligt förhållande utan ett gemensamt samliv. Vissa trivs superbra tillsammans och kanske njuter av annan närhet än den sexuella men de flesta som söker sig till vår mottagning kommer dock dit med någon typ av lustproblematik.
- Man har olika drifter, önskar olika saker men vågar inte säga något. Då är det lätt hänt att man krånglar in sig i antaganden och missförstånd som leder till frustration och fnurror på tråden. Det handlar mer om kommunikation och dynamiken i förhållandet än själva sexet.
Monogami är ingen självklarhet
Parviainen säger också att sex i moderna förhållanden inte nödvändigtvis behöver begränsa sig till den egna partnern. Föreställningen om att ett parförhållande ska vara monogamt och innehålla sex är väldigt kultur- och tidsbunden. Hon poängterar att det inte är en naturlag och det enda rätta sättet att leva.
Anna Kolster håller med om att det finns folk som väljer öppna förhållanden där det är okej att ha sex med andra än den egna partnern, men att det kräver en hel del mognad och bra kommunikation av alla inblandade parter. Öppna förhållanden fungerar bäst då huvudrelationen är stabil och lycklig.
- Jag är öppen för alla lösningar som känns bra för de inbladade parterna. Alla möjligheter finns bara man är överens om spelreglerna och håller sig till dem. Man kan inte ha formen på samlivet som en mätare för hur lycklig relationen är. Folk blir lyckliga av olika saker.
För mycket fokus på sex?
Medierna fylls ofta med samlivsrelaterat innehåll. Damtidningar uppmanar oss att testa parförhållandet och kvällstidningar tutar ut tips på hur man piggar upp sexlivet på semestern. Fokuserar vi för mycket på sex? Måste man ha sex för att vara lycklig?
- Det varierar från person till person. Vi har olika drifter i olika faser av livet. Man ska också komma ihåg att sex inte bara är en fysisk akt utan ofta en symbolik för så mycket mer. Ett sätt att få och ge kärlek och uppskattning, ett sätt att känna samhörighet. Men det ger inte lika heta rubriker på löpsedlarna.