Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Iiris låtvärld bjuder på personliga berättelser

Från 2016
Iiris Viljanen
Bildtext Iiris Viljanen väljer Stockholm framför Vasa, men salmiak framför hallonbåtar.
Bild: Sandra Johnson

- Personligt är det enda sättet jag kan skriva på. Jag tror att det handlar om att jag själv vill bli berörd av texterna och arbetet för att tycka att det är kul, säger Vasabördiga Iiris Viljanen som är aktuell med sitt debutalbum.

Relationer som skaver, frustration eller oro är inget som Iiris Viljanen räds att inspireras av och använda i sin musik. De personliga berättelserna är de som berör, och det vet hon.

- Jag skriver om saker som jag eller bekanta har varit med om. När jag skriver en låt är det som att jag skapar någon slags värld, en plats med olika personer och känslor. Något som jag tänker att andra kanske kan relatera till eller som jag tycker är intressant att berätta.

Iiris, som tidigare var medlem i Vasas Flora & Fauna, solodebuterade förra året. Nu har det blivit dags för debutalbumet Mercedes att äntra marknaden.

- Jag känner mig nöjd med skivan och har jobbat väldigt länge med den så det känns jättekul och ganska skönt att släppa iväg den. Jag har gjort något som jag ville och det blev som jag hade tänkt mig.

Hon beskriver sitt artisteri som intensivt och känslosamt, och många känslor finns det också på den nya skivan. En av låtarna som ligger Iiris extra nära hjärtat heter Plötsligt ful.

- Den är väldigt speciell och tung för mig eftersom jag har haft PMDS, alltså en värre variant av PMS, i många år och det har varit riktigt tufft. Så det kändes bra att kunna göra en låt om det.

Fem snabba med Iiris

Vasa eller Stockholm

Ollis eller Trädgården - Ingendera men om jag måste välja så Trädgården.

Hallonbåtar eller Salmiak

Sauli Niinistö eller Kung Carl XVI Gustaf

Abba eller Lordi

Ska vi fira är en av låtarna som finns med på nya skivan.

Diskussion om artikeln