Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bokkalaset i Ekenäs bara växer och växer

Från 2016
Poeten Sirkka Turkka läser en dikt. I bakgrunden syns några människor som lyssnar.
Bildtext Den prisbelönta poeten Sirkka Turkka är en av många gäster på Bokkalaset.
Bild: Kevin Stewart

Det sextonde Bokkalaset firar Finlands 100-års jubileum redan i år. Temat fred och krig genomsyrar programmet som involverar ett femtiotal litteraturgäster i Ekenäs.

Att hitta författare som skriver om krig har inte varit svårt. Att hitta böcker om fred visade sig vara betydligt svårare, säger Lotta Lerviks, kultursekreterare i Raseborg.

- Krig kanske fascinerar människor. Många böcker vi har med har en personlig prägel, någon släkting som varit med i kriget eller någon som forskat i det.

Krigssamtal och prinsessverkstad

Bokkalaset har ökat i popularitet och i år pågår det i sex dagar.

Evenemanget inleds på onsdag (10.11) och pågår fram till måndag (14.11). I programmet hittas bland annat samtal om att vara krigsbarn, kärlek och kulturkrockar samt fred och feminism.

På invigningsbrunschen på fredag diskuterar författarna och feministerna Märta Tikkanen och Ebba Witt-Brattström sina kärleksböcker. Båda böckerna handlar om en uppgörelse mellan en begåvad och självcentrerad man som inte helt respekterar det frun står upp för.

På lördag samtalar den Ekenäsbördiga författaren Anna Lindholm med den svenska författaren Arkan Asaad om friheten att välja. Asaad skildrar i sina böcker de kulturkrockar som uppstått mellan den kurdiska och svenska kulturen.

Arkan Asaad
Bildtext Författaren Arkan Asaad är född i irakiska Kurdistan men flydde undan kriget till Sverige.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

På söndag (13.11) ordnas en farsdagsbrunsch där bland andra poeten Sirkka Turkka uppträder. Hon läser tillsammans med Gungerd Wikholm sina dikter på svenska och finska.

På söndagen har publiken också möjlighet att se två avsnitt av den färska tv-serien Lola uppochned som baserar sig på Tenalaförfattaren Monika Fagerholms roman. Delar av filmen har spelats in i Ekenäs och serien sänds på tv nästa år.

Mimosa Willamo som Ca Bäck i Lola uppochner
Bildtext Publiken på Bokkalaset får förhandstitta på tv-serien Lola uppochned.
Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions

För de minsta i familjen ordnas på lördagen en prinsessverkstad på Ekenäs bibliotek och på Rådhustorget i Ekenäs kan barn gå på olika sagostunder i bokbussen.

Dessutom får alla svenska skolor i Raseborg besök av olika författare.

Ovanligt med finska inslag på Bokkalaset

Intresset för Bokkalaset har ökat otroligt mycket längs med åren, säger Lotta Lerviks. Men hon tror att intresset kan öka ytterligare i framtiden.

- Jag hoppas att de barn som varit med om Bokkalaset sedan små också kommer att vara vår publik i framtiden. På det viset tror jag att det kanske kommer att växa ännu mera så småningom.

Bokkalaset engagerar finlandssvenskar och andra nordbor och också flyktingar. Många olika språk kommer att höras under Bokkalaset bland annat på Poetry Slam som är ett evenemang i estradpoesi.

Sirkka Turkkas dikter på finska är också ett nytt inslag i Bokkalaset.

- Vi har haft danskar, norrmän, islänningar, grönlänningar men sällan något på finska så vi tyckte det skulle vara dags.

Lotta Lerviks står med en bunt papper i händerna. I bakgrunden syns en affisch där det står Bokkalaset.
Bildtext Lotta Lerviks tror att intresset för Bokkalaset kan växa ytterligare.
Bild: Kevin Stewart

Lerviks ser ändå att Bokkalaset också i fortsättningen är ett utpräglat svenskt evenemang med nordisk prägel. För finskspråkiga i Raseborg ordnas Bokkalasets finska motsvarighet Kirjakekkerit.

Kolla in hela programmet på Bokkalasets webbplats. Evenemanget ordnas av Ekenässällskapet, Västnyländska kultursamfundet och Raseborgs stads kulturbyrå.

Diskussion om artikeln