Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bankerna satsar mobilt - många nya betalningssätt på kommande

Från 2016
Fyra olika bankers mobilapplikationer på en mobilskärm med lila bakgrundsfärg.
Bildtext De olika bankerna har olika mobila lösningar. Elisa Lompakko blir Aktia Wallet 27.10.
Bild: Yle/Patrick Holmström

Nästa år lanserar Finlands tre största banker en tjänst där transaktioner mellan konton – också olika bankers – sker i realtid. Den senaste tiden har de finländska bankerna satsat allt mer på att utveckla mobila lösningar för sina kunder.

En av dem är Aktia som i oktober lanserar Aktia Wallet, en app som kombinerar digital plånbok och betalapplikation.

Nytt är bland annat så kallade betalstickers som kan limmas på vad som helst. Stickern fungerar enligt samma princip som närbetalning med betalkort.

- Den är som en mellanfas mellan kortet och övergången till att helt betala med mobilen, säger direktör Christoffer Rosqvist på Aktia Finans Ab.

Transaktioner i realtid med nya Siirto

Mobilbetalningen tar ett steg längre in i framtiden i mars i Finland då OP, Nordea och Danske Bank genom sitt samägda bolag Automatia lanserar en funktion som ska göra transaktioner mellan banker omedelbar, istället för de en till två bankdagar som det nu tar. Det skriver Helsingin Sanomat på tisdagen.

Den fungerar enligt samma princip som den mycket populära svenska appen Swish, det vill säga med mobilnummer.

Några betalapplikationer och digitala plånböcker

Också Aktia kommer att ansluta sig till tjänsten som ännu går under arbetsnamnet Siirto. Tjänsten ansluts till Aktia Wallet.

- Vi siktar på att få ut en mellanfas ännu före årsskiftet, det vill säga att betalningen sker inom appen mellan användarna. Anslutningen till Siirto siktar vi att göra i samband med lanseringen av tjänsten, säger Rosqvist.

Också S-banken och Nordea kommer att ansluta till den nya tjänsten via sina egna appar S-mobiili och Nordea Pay, skriver Helsingin Sanomat. Utöver kommer det också att finnas en skild snabböverföringsapp.

Finns det något mervärde i att bankerna har olika applikationer, varför inte en och samma?

- De är lite nischade. Mobile Pay är specialiserad på att flytta pengar, OP:s Pivo handlar mera om betalningar och personal finance management. Det finns ingen, tycker jag, som kombinerat dessa till en snygg helhet. Här hoppas vi ju att det skulle kunna vara vi, säger Rosqvist.

Ser du att de olika bankernas applikationer kompletterar varandra snarare än konkurrerar?

- De både konkurrerar och kompletterar. På sikt så kommer det så klart att bli så att de som har bra tjänster klarar sig bra och de som har sämre tjänster kommer att vara illa ute.

Aktia Wallet och Mobile Pay är öppna för alla som har finländska bankkoder oberoende av bank. Pivo och S-mobiili är likaledes öppna för alla men har funktioner som bara finns tillgängliga för bankernas egna kunder.

Grönblå rullad 20-eurossedel.

Klarar vi oss snart utan sedlar och mynt?

Nya betalningssätt åsidosätter kontanterna.

Diskussion om artikeln