Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maten har blivit en klassmarkör - Venla lagar mat för två euro

Från 2016
Uppdaterad 07.11.2016 17:23.
Venla köper mat för två euro - Spela upp på Arenan

Maten har blivit mer än bara det vi mättar magen med. Idag visar forskningen att skillnader i utbildning och inkomster syns på vad vi har på tallriken. Men det är inte rakt av så att de fattiga snålar när de handlar mat och de rika har kalas varje dag. Helhetsbilden är betydligt mer komplex.

Näringsforskare Heli Kuusipalo vid Institutet för hälsa och välfärd THL säger att man i forskningen kan se klara socioekonomiska skillnader på vad finländare väljer att äta. I familjer med lägre inkomster och utbildningsnivå serveras det mindre grönsaker, frukt och fisk, och kvaliteten på köttet är sämre än i familjer med högre inkomster och utbildningsnivå.

Skillnaderna finns redan i spädbarnsåldern.

― Heli Kuusipalo, Institutet för hälsa och välfärd

Barn i familjer med lägre inkomster och lägre utbildningsnivå ammas inte lika länge som barn i familjer med högre socioekonomisk nivå. Det kan verka ologiskt, eftersom amningen är gratis. Kuusipalo påminner ändå om att ingen äter nyttigt och lever hälsosamt per automatik. Vi behöver de rätta verktygen för att välja rätt och den här kunskapen finns i högre grad i de familjer där utbildningsnivån är högre.

– Man är mer hälsomedveten om man har högre utbildning, till exempel män i högsta ekonomiska grupper använder mindre socker än i lägre grupper, säger Kuusipalo.

Alla måste få unna sig

I de lägsta socioekonomiska grupperna använder man också mera pengar på sötsaker och läskedrycker än i andra familjer. Det kan tänkas vara onödigt och slösaktigt, men vi är alla bara människor, påminner Kuusipalo.

– Man kanske tycker att eftersom jag inte kan köpa biff som jag önskar ha på tallriken så köper jag åtminstone något annat som ger mig glädje och tröstar mig, säger Heli Kuusipalo.

Venla lagar nudlar när det kniper

Studerande Venla Ahtola skulle gärna handla oftare på torget och satsa på ekologiska produkter men det är inte möjligt i nuläget. Som yrkeshögskolestuderande lyfter hon ett studiestöd på 474 euro i månaden, samtidigt som hon betalar 485 euro i hyra.

Hon har sparat pengar från sommarjobb och extrajobb som hon har vid sidan av studierna. Dem använder hon i små rater när hon handlar mat.

När det kniper, klarar hon sig med nudlar med till exempel morot och lök. När Yle Nyheter besöker henne, så har hon en bättre dag - det blir ris med marinerade kycklingbitar.

– Jag brukar oftast bara ta det billigaste som finns i butiken. I genomsnitt får en portion kosta runt två euro, säger Venla Ahtola.

Venla Ahtola lever på en spänd student budget. 18.10.2016
Bild: Samu Takala / Yle

Ahtola köper inte sötsaker och läskedrycker men skulle gärna unna sig mera frukter, ost och färska örter i vardagen. Det lilla extra som ger henne en guldkant på vardagen är iste.

– Det är kanske lite som godis för mig, säger Ahtola och häller upp ett glas med svalkande te.

Artikeln är en del av Svenska Yles satsning Ett tudelat Finland, som granskar skillnader i samhället. Vi tittar närmare på ämnesområdena hälsa, kostvanor, boende, utbildning, teknik, ekonomi och arbetsmarknad.

Ett tudelat Finland

Diskussion om artikeln