Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norges kontroversiella val – fortsätter med astmamedicin

Från 2016
Uppdaterad 25.10.2016 20:13.
Norge, skidåkning.
Bildtext Norge har firat stora triumfer i skidspåret, men nu är landslaget satt under lupp.
Bild: All Over Press

Kritiken haglar, men i Norge vägrar man låta förändringens vindar blåsa i skidlandslaget. Norrmännen kommer att använda sig av astmamedicin även den här vintern.

De senaste säsongerna har Martin Johnsrud Sundby varit världens vassaste åkare på herrsidan. Han har tagit mästerskapsmedaljer, toursegrar och totala världscupvinster.

I somras tvingades han meddela att han har brutit mot reglerna och tagit för mycket astmamedicin. Det var startskottet för en höst med nya norska avslöjanden. Det senaste i raden är när Therese Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol.

Friska idrottare får medicin

Den norska användningen av astmamedicin har stött på rejäl kritik. Astma är en vanlig sjukdom i en fysiskt krävande sport som längdåkning – speciellt med tanke på att utövarna tvingas anstränga luftrören i kallt väder.

Därför är det tillåtet att använda astmamedicin, men i Norge har även fullt friska idrottare fått medicin. Det har tagit hus i helvete i övriga skidvärlden. Användningen bryter inte mot internationella antidopningsbyrån Wadas regler, men många tycker det är förkastligt och oetiskt.

Nu kommer Norges svar på kritiken. De kommer att fortsätta med samma metoder som tidigare.

– Vi kommer inte ändra någon praxis så vitt jag har hört förrän granskningskommittén eventuellt kommer med något annat besked, säger Finn Hågen Krogh till Sportbladet.

"Är förebyggande"

Just nu pågår en utredning i Norge om hur bruket av astamamedicin påverkar friska idrottare. Krogh tycker att norrmännen försöker bevara hälsan.

– Det är förebyggande. Det är därför vi använder det. Så säger jag till folk jag känner och andra som frågar.

Han är en av dem som är frisk men ändå får medicin.

– Man känner det speciellt när det är extra kallt eller om man är på hög höjd. Då river det i bröstet. Vi blandar med saltvatten och löser upp torrheten i bröstet.

Sportbladet: Upplever du att du ökar din prestation?

– Nej. Det känner jag inte. Jag har inte riktigt koll på vilka tävlingar jag har tagit det på och vilka jag inte har gjort det, men jag har inte märkt någon skillnad på de tävlingarna.

Skidvärldscupen inleds i Ruka i slutet av november.

Diskussion om artikeln