Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kurderna driver ut sunniaraberna ur Kirkuk

Från 2016
Flyktingar från Hawija, nära Kirkuk i flyktinglägret Debaka, utanför Erbil, Irak 22.10.2016
Bildtext Flyktingar från Hawija, nära Kirkuk i flyktinglägret Debaka, utanför Erbil, Irak 22.10.2016
Bild: EPA/AMEL PAIN

Kurdiska myndigheter har tvingat hundratals sunniarabiska familjer att lämna Kirkuk efter IS-attacken mot staden. FN fördömer utdrivningen och beskriver den som "kollektiv bestraffning".

- Två dagar efter IS-attacken meddelade myndigheterna i Kirkuk att de kommer att förvisa den (sunniarabiska) civila flyktingbefolkningen, sade Lise Grande till nyhetsbyrån Reuters. Hon är FN:s koordinator för humanitära insatser i Irak.

- Bara några timmar senare såg omkring 250 familjer ingen annan möjlighet än att lämna staden, har vi förstått.

Enligt henne är FN mycket bekymrat över handlingar som kan uppfattas som kollektiva bestraffningar. Utdrivningen av sunniaraber från Kirkuk bådar inte gott för framtiden, enligt Grande.

Lokala hjälparbetare i Kirkuk uppger att åtminstone 250 sunniarabiska familjer lämnade Kirkuk på måndagen och att samma trafik fortsatte på tisdagen. En del av dem sökte sig till flyktingläger på andra håll. Andra sade sig försöka återvända hem.

En förevändning för att tvinga ut sunniaraberna?

IS-jihadister anföll Kirkuk i fredags. Ett hundratal kurdiska peshmerga-soldater, poliser och civila dödades. 63 jihadister ska också ha dödats under striderna, tills myndigheterna lyckades återfå kontrollen över staden på söndagen.

IS ska ha utfört attacken mot Kirkuk som en styrkedemonstration och för att minska trycket på Mosul.

Jihadisterna misstänks ha kommit från Hawija, ett område väster om Kirkuk som fortfarande kontrolleras av IS. Men kurdiska myndigheter i Kirkuk uttryckte genast misstankar om att jihadisterna fick hjälp av "slumrande IS-celler" inne i Kirkuk.

Enligt Grande har FN inte sett några bevis på att sunniarabiska flyktingfamiljer skulle ha hjälpt IS, istället misstänker hon att IS-attacken bara används som en förevändning för att tvinga ut sunniaraberna.

Kirkuk är ett verkligt stridsäpple

Oljestaden Kirkuk är en multietnisk stad, ett stridsäpple mellan kurder, sunniaraber, shia-araber, turkmener och kristna assyrier.

Under Saddam tvångsförflyttades många av stadens kurdiska och turkmenska invånare för att lämna plats åt araber. Efter Saddams fall återvände många av dem hem igen.

Uppskattningsvis 330 000 sunniaraber har sökt sin tillflykt till Kirkuk-provinsen under de senaste två åren, efter att IS intog stora delar av norra, mellersta och västra Irak sommaren 2014. En del flydde striderna, andra flydde jihadisternas brutala styre.

Kirkuk har kontrollerats av kurdiska peshmerga-styrkor sedan sommaren 2014. Då anfölls också Kirkuk av IS och de irakiska säkerhetsstyrkorna flydde staden, men peshmerga-styrkor lyckades återerövra den.

Araber klagar över att kurder har strömmat in i Kirkuk sedan dess - för att förändra stadens demografi. Kurder menar att det i så fall bara är rätt och riktigt, med tanke på den "arabisering" som Saddam genomförde.

Diskussion om artikeln