Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Nicolina Zilliacus-Korsström: Yle Fem i ett nytt paket

Från 2016
Uppdaterad 26.10.2016 14:37.
Programchef för Yle Arenan och Yle Fem Nicolina Zilliacus-Korsström.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Nu är det då bestämt att Yle Fem flyttar ihop med Yle Teema. Det sker i vår. Jag skriver flyttar ihop, för det är faktiskt det man närmast kunde likna det vid. Ett slags sambotillvaro, där båda kanalerna behåller sin identitet och sin särart, samtidigt som inramningen, huset, är gemensamt. Två efternamn på postlådan, liksom.

Bakgrunden till denna sambotillvaro har redan ventilerats en hel del. Det handlar om att använda Yles resurser så klokt som möjligt i en föränderlig medievärld där människor vill ta till sig vårt innehåll på de mest olika sätt. Yle är ett public servicebolag, som finns till för alla, och med den här förändringen slår vi vakt om att tv är tillgängligt för alla nu och i framtiden oberoende av tid, plats och apparat.

Vårt utbud, det som Yle Fem erbjuder publiken i dag, kommer inte att förändras egentligen alls. Vi kommer fortsättningsvis att sända alla bekanta finlandssvenska program från självklarheter som TV-nytt och BUU-klubben till lite nyare, minst lika populära program som Efter Nio. Vi kommer fortsättningsvis att vara Finlands, om inte världens, mest nordiska kanal med både nordiskt drama, dokumentärer och filmer, men också faktaprogram om allt mellan himmel och jord - både från SVT och de andra nordiska tv-bolagen. Vi kommer att fortsätta bevaka de stora finlandssvenska evenemangen som Stafettkarnevalen och Lucia, vi kommer också att ha specialsändningar vid stora nyhetshändelser och val. Kort sagt, vi kommer fortsättningsvis att vara en tv-kanal med bred service för den svenskspråkiga befolkningen i Finland.

Men det är klart att det också blir vissa förändringar. Vi kommer att ha lite mindre sändningstid sent på kvällarna i tv, eftersom Teema också behöver bra sändningstid. Det här betyder att vi får ändra sändningstiden för en del program, vilket ju kan bli lite råddigt till en början. Men å andra sidan har sändningstider ändrats också tidigare, och man vänjer sig. Det betyder också att allt fler program kommer att sändas på Arenan innan de sänds i tv. Det här görs i en värld där många vill se program och serier då de själva vill, men utan att Yle ger avkall på utbudet i traditionell tv. Om största delen av kvällens tv-program finns att se redan tidigt på dagen kan du ju helt anpassa dina favoritprogram till ditt övriga program.

Enligt de preliminära planerna kommer Yle Fem att sända alla morgnar och förmiddagar, från 17.30 till 20 alla dagar, och dessutom hela kvällen ungefär till midnatt på måndagar och söndagar. Timmen mellan 20 och 21 tisdag till lördag kommer dessutom att vara planerad gemensamt, för att fungera för både Yle Fems och Yle Teemas publik.

På Arenan ska vi jobba för att servera vårt utbud allt tydligare så att det är lätt att hitta rätt. Vi jobbar också för att få bättre och längre avtal, så att våra program kan vara tillgängliga på Arenan länge. De flesta av de program vi själva producerar finns redan på Arenan i minst ett år. Så här ska det också vara framöver.

Jag tror att den här nya tillvaron blir bra. Det är klart, att som alltid när två starka individer flyttar ihop, kan det vara lite ovant i början. Det är lite knepigt när ens vardagsrutiner måste förändras, men vi kommer att vara så tydliga vi kan. Vi ska informera mycket, så att vi tillsammans kan ta oss in i den nya kanalvärlden och upptäcka att den är bra.

Nicolina Zilliacus-Korsström
programchef för Yle Fem och Yle Arenan

Diskussion om artikeln