Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kapningsalert på flyg till Tammerfors-Birkala flygplats

Från 2016
Uppdaterad 25.10.2016 23:34.
Airbus 320-plan från Small Planet Airlines.
Bildtext Arkivbild på ett av Small Planet Airlines Airbus 320-plan.
Bild: CC Commons / Robert Underwood

En stor polisoperation ägde rum på Tammerfors-Birkala flygplats på tisdagskvällen. Ett passagerarplan på väg dit från Malaga misstänktes ha utsatts för ett kapningsförsök. Det var dock falskt alarm.

Polisen ville inte uppge några detaljer om operationen med hänvisning till att samma mekanismer kan användas även i en riktig farosituation.

Det litauiska flygbolaget Small Planet Airlines uppgav på Twitter att de fick besked om ett möjligt kapningsförsök och att deras plan landat säkert i Tammerfors.

Polisoperationens ledare kriminalkommissarie Jari Kinnunen uppgav att planet hade 149 passagerare och att de samt besättningen förhördes.

Enligt honom fick polisen då planet fortfarande var i luften besked om att det möjligen var frågan om falskt alarm, men man förberedde sig ändå för en riktig situation.

- Vi fick inte klarhet i hur allvarlig situationen var innan planet hade landat.

Planet eskorterades till Tammerfors-Birkala av två Hornetplan.

Enligt Försvarsmakten sprängde Hornetplanen ljudvallen då de flög för att möta passagerarplanet, vilket kunde höras i Österbotten.

Flygbolaget uppgav senare på Twitter att det inte var frågan om någon kapning och att orsaken till incidenten kan vara ett fel i radiokommunikationen.

En av passagerarna uppgav för Yle Uutiset att han inte märkte något speciellt under flygningen. Det var först då planet kom in över Finland och Hornetplanen dök upp invid som han reagerade.

- Jag tänkte att det var någon sorts övning. Men då planet landat anmälde kaptenen att något speciellt inträffat och att det kommer poliser ombord, sade Jukka Reunanen.

Diskussion om artikeln