Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Modigliani på Ateneum - inte bara långhalsade kvinnor med mandelögon

Från 2016
Uppdaterad 26.10.2016 12:42.
Modigliani på Ateneum 28.10.2016–5.2.2017 - Spela upp på Arenan

På fredag öppnas en unik utställning av den italienska konstnären Amedeo Modigliani på Ateneum i Helsingfors. Den retrospektiva utställningen är den största Modigliani-helheten någonsin i Norden, och bjuder på en inblick i konstnärens mångskiftande arbete och liv.

Amedeo Modigliani (1884-1920) anses vara en av de mest intressanta konstnärerna inom 1900-talskonsten. Mest känd är han för sina eleganta kvinnoporträtt i kännspak stil: långa, böjda halsar och stora mandelformade ögon, ofta lite omaka. Och ofta ganska naket.

Men Modigliani var mycket mer än så, säger Ateneums museichef Susanna Pettersson.

- Alla känner säkerligen till att han målade nakna kvinnor, men få vet att han också var en skicklig skulptör. Han gjorde många fina skulpturer speciellt i början av sin karriär.

"Liggande naken med utsläppt hår". Nakenporträtt av den italienska konstnären Modigliani
Bildtext Amedeo Modigliani: Liggande naken med utsläppt hår (1917).
Bild: Osaka City Museum of Modern Art

"Han målade själen"

Modigliani föddes i Italien 1884, men flyttade redan som 22-åring till Paris där han fort blev hemmastadd i konstkretsarna. Trots att han var sjuklig sedan barndomen var han väldigt produktiv, samtidigt som konstnärslivet i Paris i början av 1900-talet också handlade om livligt umgänge och dekadens. Modigliani lyfts ofta fram som den romantiska bohemkonstnären som levde ett intensivt men kort och tragiskt liv.

På Ateneum vill man putsa bort bohemstämpeln och fokusera på hela hans mångfacetterade konstnärskap, som var både djuplodande och filosofiskt. Han sökte ständigt svar på frågan vad mänskligheten är.

- Modigliani var den som målade själen, han försökte nå någonting universellt, säger Susanna Pettersson.

Amedeo Modigliani och Adolphe Basler på Café du Dôme, Paris, fransk fotograf. Privatsamling.
Bildtext Amedeo Modigliani och Adolphe Basler på Café du Dôme, Paris.
Bild: Roger-Viollet, Paris/Bridgeman Images.

Ateneum lycklig ägare till Finlands enda Modigliani

Modigliani dog 1920 på tröskeln till världsberömmelse av tuberkulos och droger, endast 35 år gammal och så gott som medellös. Idag säljs hans tavlor för miljonbelopp. År 2015 såldes ett av Modiglianis nakenporträtt för rekordpriset 170 miljoner dollar.

På Ateneum skattar man sig idag lyckligt för att ha köpt in en egen Modigliani redan på 1950-talet - sannolikt den enda Modigliani-målningen i hela Finland. Det är ett porträtt av konstnärsvännen Léopold Survage som 1956 köptes för 3,5 miljoner mark, motsvarande drygt 100 000 euro. Vad den målningen är värd i dag är omöjligt att säga, men helt klart rör det sig om svindlande summor.

- Om tavlan skulle säljas idag skulle vi inte ha råd att köpa den, så mycket kan jag säga! konstaterar Susanna Pettersson.

Amedeo Modigliani: Porträtt av konstnären Léopold Survage
Bildtext Amedeo Modigliani: Porträtt av konstnären Léopold Survage (1918).
Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen.

Utställningen på Ateneum visas 28.10.2016 - 5.2.2017

Diskussion om artikeln