Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backe hyllar skrällmästarna: ”Jämför med Leicester”

Från 2016
Uppdaterad 25.10.2016 21:53.
IFK Mariehamn.
Bildtext IFK Mariehamn firade guldet ordentligt.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

IFK Mariehamn tog ett sensationellt ligaguld. Landslagstränaren Hasse Backe är mäkta imponerad av vad den lilla klubben på Åland ställt till med. De har visat att föreningar med mindre resurser kan störa stora lag, säger han till Yle Sporten.

Den 23 oktober 2016 är för evigt ett historiskt datum på Åland. IFK Mariehamn säkrade då klubbens första FM-guld någonsin – efter en helt otrolig säsong.

Den åländska klubbens resurser är små, men enligt herrlandslagets förbundskapten Hasse Backe har årets finländska mästare visat vad man kan göra med rätt inställning.

– De har spelat oerhört disciplinerat. Tack vare det tar de guldet. Alla har accepterat spelsättet. Om man ser på laget, har det varit väldigt strukturerat offensivt och defensivt. De var jämna hela säsongen och har kommit tillbaka snabbt efter förluster, säger Backe till Yle Sporten.

Hasse Backe mötte medierna i Düsseldorf inför Finlands landskamp borta mot Tyskland.
Bildtext Hasse Backe är imponerad av IFK Mariehamns sätt att genomföra säsongen på.
Bild: All Over Press

"Väldigt förvånad"

Backe betraktar IFK Mariehamns guld som en jätteskräll.

– Någon gång inträffar det här, men det är sensationellt att en så här liten klubb vinner oavsett liga. Många jämför med Leicester, och IFK Norrköpings guld här i Sverige för ett år sedan är i närheten också. Men i Mariehamn har man ännu mindre resurser. Hela föreningen ska ha en stor eloge.

– Jag följde med resultaten i söndags och när IFK fick sin tidiga ledning tänkte jag direkt att det kanske inte var så bra. Nio av tio lag blir passiva i ett sådant läge.

Hur förvånad är du över att det gick så här?

– Jag måste säga att jag är väldigt förvånad. Man pratar konstant om HJK och i viss mån SJK. På sätt och vis gör SJK en grym säsong. De var långt efter, men har gått som tåget på slutet och är väl egentligen höstens lag. Det är klart att man trodde något av de två lagen skulle ta guld.

Någon gång inträffar det här, men det är sensationellt att en så här liten klubb vinner oavsett liga.

― Hasse Backe

Sågar inte HJK

Den finländska fotbollens överlägset resursstarkaste klubb HJK missade titeln för andra året i rad. Backe väljer att inte toksåga Helsingforslagets insats i år.

– De har inte lyckats göra det avgörande rycket och punktera ligan. Många hade förväntat sig att de går rakt genom serien, men fotbollen blir bara jämnare och jämnare.

I och med ligaguldet ska IFK Mariehamn kliva in i Champions League-kvalet nästa säsong. Backe tror att det kan underlätta något för ålänningarna.

– Som mästare borde de kunna locka till sig mer sponsorer och lite kvalitetsspelare. Föreningen är solid och välskött, men de upplever att det inte är så lätt att locka dit spelare.

– De har ändå visat att föreningar med mindre resurser kan störa stora lag med gediget arbete. Det händer inte så ofta och få lag vinner två år i rad. Utmaningen för IFK Mariehamn blir att stabilsera sig i topptrion.

Diskussion om artikeln